Resandefolkets berättelser – Bussen till Paris

Resandefolkets berättelser – Vorsnos manusch är en metodbok och antologi som beskriver en metod för att arbeta med minoriteter, utgiven av redaktörerna Britt-Inger Hedström Lundqvist, Ann Hellman, Linda Lundqvist och Johanna Olsson (red.) som beskriver en metod för att arbeta med minoriteter. Boken är samtidigt en antologi och DIKKO har fått lov att publicera några av de berättelser som finns med i boken.

Källa: forlagdikko.nu
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Bussen till Paris

Farsan, som bodde i Östmark med sina föräldrar, låg sjuk i feber i hemmet när konfirmationen skulle äga rum. Prästen tyckte det var synd att farsan missade konfirmationen och insåg förmodligen att det inte skulle bli fler chanser till det sedan. Så prästen gjorde en kväll ett besök hos familjen i Östmark och meddelade att det även skulle bli av en konfirmationsresa till Paris när man konfirmerat sig. Farfar och farmor hade inte råd med vare sig resa eller logi och tackade vänligt men bestämt nej till tipset om resan, som sannolikt skulle bli ganska dyr. Inga allmosor skulle ligga dem till last. 

Farsan låg fortfarande i feber och sa inte så mycket, han lyssnade på vad som sades bara. Det gick några dagar och prästen kom på besök igen till dem i Östmark, och meddelade att han ville bestämt betala resan, som ju skulle bli ganska mycket pengar – ur egen ficka, så farsan kunde åka på konfirmationsresan till Paris. Farfar protesterade än en gång, men så kom de till slut på andra tankar – kanske kunde sonen få se något de inte fått se – Paris, och tackade ja efter att ha frågat min far om han ville åka. Och det ville han. 
Det var 1949 som bussen till Paris gick genom ett bitvis trasigt Europa, ett Europa som nu var på väg åt rätt håll och sakta byggdes upp igen. Den resan har han många gånger pratat varmt om, hur det var att besöka ett annat land efter andra världskriget, glädjen över att någon var villkorslöst snäll och det finns kvar en liten souvenir från Paris 1949, ett litet Eiffeltorn i koppar som vi barn fortfarande har kvar.

Ingrid, Sonja och AnnSofie (Hedenberg)

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS