Att mäta rasism, viktigare än någonsin?

Mångkulturellt centrum – MKC – ger ut forskningsantologin ’Att mäta rasism.’ Boken är resultatet av ett längre forskningsprojekt.

– Att kunna mäta den strukturella rasismens effekter på människors livsvillkor är viktigt för varje samhälle som strävar efter den jämlikhet en fungerande demokrati kräver, säger Edda Manga, forskningsledare vid MKC.

Idéhistoriker Edda Manga och religionshistoriker Mattias Gardell är redaktörer för ’Att mäta rasism’ och bidrar själva med flera kapitel.

Mattias Gardell gör bland annat en uttömmande och pedagogisk definition av rasism, som påtagligt ökar förståelsen för dagens samhällsdebatt.

– Rasism skapar en ojämlik fördelning av resurser, status, sårbarhet och möjligheter till en befolkning som skiktas i olika ”sorter”, säger Mattias Gardell

Edda Manga fortsätter:

– Vår forskning ger nya verktyg till både civilsamhälle och myndigheter att bedriva ett jämlikhetsarbete och möjliggör för Sverige att leva upp till sina internationella åtaganden om mänskliga rättigheter. För bara några dagar sen besökte en oberoende FN-panel Sverige för att samla information om afrosvenskars situation. Panelen kritiserade bristen på rasuppdelad statistik för att motverka rasism. Svenska dataskyddsexperter kontrade genast med att det inte går att producera sådan statistik eftersom det är olagligt. Vår modell kan bryta detta dödläge.

MKCs verksamhetschef Monica Pourshahidi menar att ’Att mäta rasism’ är forskning som är lätt att ta till sig och tillägger:

– I ett politiskt klimat där t.ex. att tillhöra en viss religion eller att bo i vissa förorter innebär en särskild utsatthet, känns det viktigare än någonsin att MKC kan erbjuda gedigen men lättförståelig forskning om hur rasism fungerar och slår mot både individ och samhälle.

’Att mäta rasism’ finns för försäljning från den 09-11-2022. Bokrelease sker på Panora i Malmö den 9e november 17:30-20:30.

Mattias Gardell, Edda Manga och René León Rosales presenterar boken på MR-dagarna i Örebro, den 18e november kl. 09-10 i salen Club 700

Den 2/12 finns ytterligare tillfälle till samtal med bokens författare, på Öppet Hus på Mångkulturellt Centrum i Fittja, Botkyrka.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS