Minnesceremoni för Förintelsens minnesdag

Foto Magnus Aronson

Enköpings kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag 27 januari med program på stadsbiblioteket, flera utställningar samt en skolkonsert.

– Vi får aldrig glömma de som föll offer för Förintelsen. Den här minnesdagen är till för att vi ska lära av historien. Vi vill också uppmärksamma den viktiga kampen mot främlingsfientlighet och rasism i Sverige och i världen i dag, säger Anders Wikman (NE), kommunalråd.

Minnesceremoni på biblioteket

På Förintelsens minnesdag blir det en minnesceremoni på biblioteket i Enköping med tal, föreläsning, utställning och musik. 

Kvällen inleds med ett tal av Anders Wikman (NE), kommunalråd. Därefter kommer Sunita Memetovic, Sveriges första advokat med romsk bakgrund och människorättsjurist, berätta om förintelsen av romer, antiziganism och hur det påverkar romer än idag. Fotografen Anders Löwdin visar bilder ur sin fotobok ”Jag vill se platserna” och pratar om fotoprojektet ”Att minnas Förintelsen”. Sedan framför violinisten Patrik Eriksson och pianisten Olga Pascal-Buzurniuc musik av tonsättarna Joseph Achron och John Williams. Värd för kvällen är upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD).

Tid: 27 januari klockan 18–19.

Plats: biblioteket i Enköping, Ågatan 29.

Utställningar om förintelsen

Minnesdagen uppmärksammas med två utställningar mellan den 18–31 januari.

Utställningen ”Jag vill se platserna” visas på fasaden till Joar Blå. På första dagen under utställningsperioden presenterar konstpedagog Stuart Mayes utställningen där besökarna kan ställa frågor om bilderna. Det blir också en presentation av utställningen på engelska den 25 januari.

På alla bibliotek i kommunen visas miniutställningen ”RAZA. Om att sortera människor”, en utställning om rastänkandets historia och om var idéerna om ras kommer ifrån. Utställningen har tagits fram av Forum för levande historia.

Skolkonsert om förintelsen

I samband med Förintelsens minnesdag bjuds elever från årskurs 6–9 in till konserten Yiddish revolution med Louisa Lyne un di Yiddishe Kapelye. En inspirationskonsert om jiddischkultur, Förintelsen och vikten av medmänsklighet. Föreställningen handlar om modet att våga följa sin känsla av vad som är rätt och vad som är fel. Om modet att stå upp för andra. 

Mer information

Alla aktiviteter som arrangeras i samband med Förintelsens minnesdag finns i kommunens evenemangskalender: enkoping.se/evenemang

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS