Bagir Kwiek: Heder och hedersvåld!

Katarina Taikon 1953 Wikimedia

Överallt i media skrivs det om hedersvåldet bland Romer och om de omtalade romska rättegångarna. Tidningarna, i sin iver att sälja fler tidningar, kastar sig över detta som en pack hungriga vargar utan att ens försöka förstå vad som verkligen hände. En kvinna har förlorat sitt liv och familjer har slagits i spillror.

Romer är ett enkelt offer för medias skuldbeläggning och politiker som utan några betänkligheter pekar ut Romer som ett samhällsproblem. Jag vill påminna dessa politiker om Emereth Roths tal ”Det började inte med mord, det började med ord” och att politikerna genom sina uttalande gör sig skyldiga och bidrar till hets mot folkgrupp! Dom hjälper till att sprida antiziganism genom sitt fiskande av röster på bekostnad av sina egna medborgare.

Romer är en grupp som alltid har ställts utanför och som alltid har omringats av fördomar. Fördomar som har fått leva och som majoriteten tagit till sig utan att någon bestridit dom, för att dom ”där” är ju inte som vi. Heder finns bland oss Romer, men inte på det sättet som media beskriver den. Hos oss visar du din heder mot familjen genom ditt uppförande, genom att uppföra dig väl, ta hand om din familj, vara skötsam och behandla andra i din omgivning med respekt. Du skämmer ut din familj genom att svära, genom att missbruka eller bete dig illa eller genom att bruka våld. Bland den romska kulturen är talets förmåga och ditt uppförande en högt värderad egenskap, inte våld eller hot om våld.

Att kvinnor förtrycks är ingen romsk egenskap. Det är en företeelse som finns i alla kulturer och länder. Det kommer från män som har en djupt rotad osäkerhet eller ett maktbehov eller som inte har förstånd nog att respektera andra människors liv och lika värde. Romska kvinnor har alltid varit vår styrka och stolthet, dom som växer upp i en romsk familj vet exakt vad jag menar.

Katarina och Rosa Taikon protesterade och debatterade mot antiziganismen hela sina liv och tack vare deras kamp så fick vi till slut vissa rättigheter i Sverige.
Soraya Post vars mamma blev tvångssteriliserad av svenska myndigheter lyckades ta sig ända upp till Europaparlamentet av egen kraft.
Diana Nyman som var Romska rådets ordförande i Göteborg i många år kämpar fortfarande mot antiziganismen med en styrka och klokhet som få besitter.
Sunita Memetovic, som är en av Sveriges skickligaste advokater, går emot alla era stereotyper om romska kvinnor som svaga eller förtryckta.
Det finns namn efter namn på stora starka romska kvinnor som har varit ledare och förbilder för alla Romer i Sverige i flera decennier.

Själv växte jag upp med en mamma som var otroligt stark och klok och som verkligen inte tog skit från någon, eller tolererade att någon behandlade henne illa. Vår romska historia är fylld av starka romska kvinnor som trots sitt dubbla utanförskap har kämpat mot fördomar och utanförskap. Det är tack vare de romska kvinnornas envetna kamp mot myndigheter och dess antiziganistiska strukturer som vi Romer idag får bo i en lägenhet och får gå i skolan.

Det enda förtrycket som finns mot Romer är det förtrycket som kommer från samhället och från de som tycker att antiziganism är en acceptabel form av rasism. En rasism mot en grupp människor som varje dag får kämpa mot fördomar i affärer, skolor och arbetsplatser. Det finns fullt med romska kvinnor som skilt sig och startat nya liv utan att någon ”straffat” dom.

Mina döttrar får leva sina liv precis som dom själva väljer. Jag vill att mina döttrar skall få leva sina liv fullt ut och uppfylla sina mål och livsambitioner. Men för att dom ska få den möjligheten så behöver ni ge upp era fördomar, ge upp er rasism och sluta fördöma något som ni inte ens har försökt att förstå.

Antiziganismen har haft och har konsekvenser för människor som försöker leva sitt liv en fientligt inställd värld. Förstår media eller politikerna vad dom gör när dom sprider sina tidningar med antiziganisktiska föreställningar om Romer. Dom tjänar några kronor extra för sina tidningsrubriker eller extra röster, men det är våra barn och vårt folk, era medborgare som får betala med att få sina liv och framtider förstörda.

De som har begått detta fruktansvärda brott ska självklart få sitt straff och få leva med vad dom gjort enligt den lag som vi har i Sverige. Men skall alla Romer behöva dömas som ett kollektiv och bli beskyllda för att leva med en hederskultur som förtrycker kvinnor? En kultur som skulle straffa dom med döden, för att dom älskar någon annan.

Den tragiska händelsen i Hisingen är ingen romsk företeelse, det är ett symtom som kommer från den problematik som segregation och utanförskap skapat. Ett samhälle som många politiker varit med om att skapa. Denna tragedi kommer från människor som lider av missbruk, arbetslöshet och kriminalitet. Människor som fått leva hela sina liv i utanförskap och i socioekonomiskt utsatta områden.

Det har alltid varit en känd taktik att skylla på minoriteteten och säga att dom har eget ansvar. Bland de romska grupperna som finns i Sverige är det en väldigt liten del som fortfarande har kvar krisi som alternativ konfliktlösning och aldrig har våld varit en del av svaret. Liv är heligt bland Romer och våld är aldrig lösningen på konflikter och är något som man undviker i allra högsta grad.

Många Romer har aldrig använt eller hört talas om romani kris, Romer som kommer från länder där man har haft andra rättigheter och möjligheter. Länder där Romer fick bo i lägenheter och fick gå i skola eller fick tillgång till samma rättigheter som alla andra medborgare. Vi Romer lär oss och förändras hela tiden. Fler och fler går vidare till högre utbildningar. Fler och fler etablerar sig på arbetsmarknaden och lever skötsamma normala liv precis som alla andra, med barn i förskola och mamma på jobbet.

Men Sveriges antiziganistiska förflutna förändrar sig aldrig! Romers utanförskap är ett betyg på samhället som vi lever i. Det är ett bevis på den djupa misstro som vissa romska grupper med all rätt känner mot myndigheterna som svikit dom gång på gång, genom historien, genom polisregister, rasbiologiska institutet och omhändertagande. Läs DO:s rapporter och Vitboken om du behöver förstå vad man gått igenom. Att vissa Romer fortfarande har en alternativ konfliktlösning och att man själva försöker medla vid konflikter är ett bevis på att arbetet mot aniziganism inte får sluta! Det är ett bevis på att vi behöver fördubbla våra ansträngningar och få både antiziganism och romani kris förpassat till historieböckerna.

Detta ska inte behövas i ett demokratiskt samhälle där alla har samma rättigheter och möjligheter. Jag tvivlar på att politiker eller media skulle utpeka någon annan nationell minoritet på det här sättet som man gjort just nu.

I år kommer många i Sverige inklusive alla Sveriges minoriteter att gå till valurnorna för att lägga sina röster på det politiska parti man stödjer och många utav oss kommer att vara med för att bestämma hur vi vill att Sverige skall styras.

Jag hoppas vi kommer ihåg vilka som stod upp för minoriteterna och vilka som stod upp för allas lika rättigheter. Vilka som beklagade denna stackars kvinnans öde av män som inte har en aning om vad ordet heder betyder. Vilka det var som fördömde kvinnovåld istället för att försöka beskylla och utdöma en kollektiv bestraffning mot sin egna nationella minoritet på ett sätt som påminner om 30-talets Tyskland snarare än 2000-talets Sverige.

Bagir Kwiek
redaktionen@dikko.nu

HÄR finns fler artiklar som magasin DIKKO skrivit i ämnet


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS