Romer förnedras och nekas handla i en affär i Luleå

Dräkterna är inte enbart är ett klädesplagg, utan de har en lång och rik bakgrundshistoria. Föreningen Unga Rimon Skellefteå

Tanja Hagert och en väninna åkte iväg för att handla på en affär i Luleå. Väl där kom butikschefen fram och sa att de inte var välkomna att handla i affären utan att de skulle avlägsna sig där ifrån direkt.

Han sa sig ha bilder på dem när de hade varit där och stulit. Vidare påstod han att polisen var hade varit där och hade tagit del av uppgifterna, berättar Tanja Hagert.

Vi begärde att han skulle visa bilderna och jämföra med oss. Han nekade och vi försökte förklara för honom att han kan inte påstå att vi alla ser likadana ut, säger Tanja

De bad om butikschefens namn, vilket han vägrade uppge. Han sa att han skulle uppge det när polisen kom till platsen.

Han förnedrade oss inför sin personal och i slutändan ville vi inte handla i affären, menar Tanja

De gjorde en anmälan och uppmanar nu alla romerna i Luleå, via Facebook, att agera om detta upprepas.

För annars kommer en väldigt arrogant butikschef, som skrattade åt mig och för att jag kan mina rättigheter och lagstiftningen, att vinna! Så anmäl butiker som beter sig så här uppmanar Tanja alla romer.

När hennes man ringde till polisen, via 11414, för att anmäla förstod de först inte vad de skulle göra. Men när Tanja ringde fick hon rätt information om att hon självklart skulle anmäla butiksägaren.

Magasin DIKKO har sökt butikschefen för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Antiziganism

Antiziganism är den särskilda rasistiska struktur, ideologi och de fientliga fördomar som riktas mot Resande/Romer. Antiziganismen kränker principen om människors lika värde och rättigheter. Den bygger på en ojämlik värdering av människor och bidrar till en ojämlik fördelning av makt och resurser. Antiziganismen i samhället är utbredd och påverkar Resande/Romer bland annat genom en omfattande diskriminering inom samhällets alla områden, marginalisering och utsatthet för hatbrott.

Kraftsamling mot antiziganism en demokratisk fråga

Ett annat känt fall av diskriminering och antiziganism är det som skedde när Diana Nyman var inbjuden av regeringen för att delta i presentationen av vitboken om diskriminering av romer 2014. Regeringen hade då bokat in henne i ett hotellrum på Sheraton i Stockholm. När Diana gick ner för att äta frukost hindrades hon av personalen från att gå in i matsalen. Anledningen då var lika uppenbar som de är nu för Tanja Hagert.

Diana Nyman och Tanja Hegert är Romer och bär de traditionella kläder som finska Romer brukar bära. Fördomar mot Romer är ofta anledningen till att de blir illa behandlade. Diskrimineringsombudsmannen, DO såg över fallet med Diana Nyman och kom fram till att hon särbehandlades och att detta hade samband med hennes etniska tillhörighet.

Från 1 januari tar DO emot anmälningar från enskilda om diskriminering

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS