Romernas nationaldag uppmärksammas i Göteborg

pixabay

Film och livesändning. 

Torsdag 8 april är det romernas nationaldag. I Göteborg uppmärksammas den med en film med personliga berättelser och den romska nationalsången på Göteborgs stadsmuseums Facebooksida. Romano center i väst kommer på besök till Hisingen och Bergsjön med Demokratibussen och det programmet livesänds på deras Facebook.

Göteborgs Stad uppmärksammar de nationella minoriteternas högtidsdagar. Förra året fick firandet av den romska nationaldagen ställas in på grund av covid-19-pandemin. I år blir den av, om än i annan form.

– Det är speciella omständigheter även i år och vi har dessutom stängt. Tillsammans med föreningen Trajosko drom, som vi arbetat med kring högtidsdagen, så har vi bestämt att uppmärksamma dagen med en kort film, säger Johanna Holst Palmborg, programsamordnare på Göteborgs stadsmuseum.

Firar med film

Det är en cirka sju minuter lång film där tittarna får ta del av personliga berättelser om hur det är att vara rom och hur man firar högtidsdagen. Det blir också musik; låten Gelem Gelem som är den romska nationalsången.

– Vi lägger ut filmen på Stadsmuseets Facebooksida.

Följande medverkar i filmen: Marcela Kovacsova, Marcela Polak, Selina Polak, Valeria Redjepagic, Samir Mehmed och Grofo Ichtiander Vävström

Demokratibussen på besök

Det händer mer i Göteborg under Romadagen. Romano center i väst kommer att besöka Vårväderstorget på Hisingen, klockan 10–12, och Rymdtorget i Bergsjön, klockan 14–16, med Demokratibussen. Hela programmet kommer att livesändas på Romano centers Facebooksida.

– Vi kommer att framföra historien bakom 8 april och berätta om vår verksamhet och om minoritetslagen, säger Emil Bagarowicz, samhällsvägledare, Romano center.

Vill motivera stadens romer

Det är 50 år sedan som FN erkände romer som ett världsfolk på den första romska världskongressen 1971 och därför tycker Romano center att Romadagen behöver uppmärksammas lite extra.

– Vi vill motivera stadens romer. Vissa vågar inte säga att man är rom eller begära ledigt en sådan här dag. Vi vill visa att det är något att vara stolt över.

Fotnot:

Trajosko drom som är en kvinnoförening som arbetar med rättighetsfrågor och social utveckling för den romska minoriteten.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS