Rosa Taikons ateljé publicerad på nätet

Foto Carl Öst Wilkens Hälsinglands Museum

Nästan fyra år efter silversmeden Rosa Taikons bortgång kan intresserade fördjupa sig i hennes konstnärskap online. Föremålen från ateljén i Ytterhogdal publiceras nu på DigitaltMuseum. För Hälsinglands museum är publiceringen av samlingen en milstolpe i arbetet med den nya basutställningen om Taikon, planerad att öppna i augusti 2021.

I nästan fem decennier verkade konstnären och människorättsaktivisten Rosa Taikon i Flor utanför Ytterhogdal i Hälsingland. Efter hennes bortgång 2017 donerades ateljén till Hälsinglands museum, och samlingen har sedan dess kompletterats med ytterligare donationer och inköp. Nästan tvåtusen föremål och fotografier finns upptecknade i museisamlingen.

  • Rosa Taikon var en av Sveriges tekniskt mest skickliga silversmeder, och hennes smycken finns på flera stora museer i landet. Samlingen är viktig för att berätta om processen bakom smyckena, men också om hennes stora betydelse för den romska rättighetskampen. Att lyfta upp konstnärer från minoritetsgrupper kan göra att fler vågar vara öppna med sin identitet, säger Elin Thomasson, ansvarig för minoritetsfrågor vid Hälsinglands museum.

Parallellt med samlingsförvaltningen pågår förberedelserna inför öppnandet av den nya utställningen. Att summera Taikons livsgärning är ett stort arbete, men en del av resultatet finns redan nu att läsa i en artikel på digitaltmuseum.se. Taikons anhöriga har varit till stor hjälp i arbetet, och förhoppningen är att samlingen ska bidra till ökad forskning om Taikons konstnärskap och romskt kulturarv i Sverige, avslutas pressmeddelandet.

Vill du veta mer? Kontakta Elin Thomasson, elin.thomasson@hudiksvall.se eller 0650-19609

Länkar:

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS