Rumänska kvinnor blåser glas utifrån sina livsberättelser

Torsdag-fredag denna vecka samlas en grupp rumänska kvinnor i glaskonstnären Gunilla Kihlgrens glashytta i Hägersten, för att dela livserfarenheter och prova att blåsa glas tillsammans. Vi kommer att ta inspiration av dokumentära teman från kvinnornas liv. 

Workshopen arrangeras av föreningen Mantaray Impact som sedan drygt två år driver ett dokumentärt berättarprojekt riktat till EU-migranter i Sverige. Deltagare har hittats bl a genom Crossroads (en del av Stockholms stadsmission). Kvinnorna som deltar i denna workshop lever i stor utsatthet och med minimala resurser. De flesta har småbarn kvar i hemlandet, som de är ifrån i månader. Många sover på tillfälliga platser i stor otrygghet. 

Glasobjekten som skapas dessa dagar kommer efter sommaren att integreras i en pågående utställning på Mångkulturellt Centrum, med titeln Kom Närmare. Denna utställninge visar filmer, foton, textila verk och annat som skapats av EU-migranter från Rumänien och Bulgarien som vistas långa perioder i Sverige. Allt i projektet och utställningen utgår från den subjektiva berättelsen, vad personen själv vill berätta och dela med sig av, till sina närstående, till svenska folket eller till makthavare och beslutsfattare. Det är personliga och unika berättelser som kommer fram.

Projektet skapades för att ge EU-migranters individuella röster plats och bredda perspektiven kring den omdebatterade tiggerifrågan. 

Att bjuda in denna grupp till att arbeta med det exklusiva och sköra materialet glas är ett medvetet val. Det finns nämligen en intressant historisk koppling mellan utsatta romska familjer i Sverige och det svenska glasbrukets och glaskonstens framväxt som sällan uppmärksammas. Familjerna fick resa runt ich sälja glasobjekten som skapades i glasriket, så länge de var i rörelse och inte slog sig ner på en särskild plats. Det omöjliggjorde utbildning och den klassresa som andra samhällsgrupper kunde göra under samma tid. Samtidigt var de resande familjerna viktiga i att sprida glaset och hålla lönsamheten igång. 

Dagens romska EU-migranter tvingas på grund av fattigdom och diskriminering också till ständigt resande mellan olika platser, orter och länder. De lever ett slitsamt liv där deras spår ständigt städas bort, packningen måste hållas minimal och utrymme för kreativitet är sällsynt. Kvinnorna är särskilt utsatta. 

Vi ser ofta de romska EU-migranterna bära fulla ikeakassar, sopsäckar med pantburkar, sitta utanför den lokala matbutiken eller närma sig oss i kollektivtrafiken. De blir stereotyper och projektionsytor för fördomar och föreställningar. I vårt projekt och denna workshop bryter vi upp de rollerna och skapar ett tillfälligt rum för att mötas på ett annat sätt; utifrån våra livsberättelser och vår nyfikenhet på glasets möjligheter och utmaningar. Vi hoppas på mycket skratt, prat och spännande uttryck.

Varmt välkommen att besöka oss! 
Workshopen äger rum i Hägersten, adress: Hägerstens Allé 84 C i Hägersten, mellan kl 10 och 14,30.

Intervjupersoner på plats:
Rumänsk-romska kvinnor
Tolkar rumänska-svenska
Medarbetare från kvinnoverksamhet på Crossroads (en del av Stockholms Stadsmisson)
Projektledare från Mantaray Impact

Kontakt för besök /intervju:
Fina Sundqvist, mobil 070-738 53 63
Karin Ekberg,  073-931 66 48

Länk till mer info:
https://mantarayimpact.se/article/56/bortom-vi-och-dom
https://mkcentrum.se/utstallningar/lanken
https://www.stadsmissionen.se/vad-vi-gor/migration-och-integration/crossroads-rad-och-stod-eu-medborgare/trygghet-kvinnor-i-hemloshet

Karin Ekberg och Fina Sundqvist
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS