Ska finlandsinstitutets bibliotek behöva stänga?

pixabay

Jag hinner knappt lämna januarimörkret bakom mig innan jag nås av nyheten att Finlandsinstitutets bibliotek är hotat av nedläggning. Det är en namninsamling som sprids i grupper på Facebook för nationella minoriteter där jag läser om situationen.

Text: Stellan Beckman E-post: etnologenbeckman@gmail.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Kortfattat så har Stockholm stad inte beviljat biblioteket stöd för 2024. Tidigare har man fått stöd för sin lokala biblioteksverksamhet.

Biblioteket grundades redan 1894 och har en enorm samling finskspråkig litteratur tillgänglig för allmänheten. Och så är det ett av Stockholms äldsta bibliotek.

Redan 2005 var biblioteket i kris och då handlade det återigen om att man inte fick pengar för att kunna bedriva sin verksamhet. Det var nära att biblioteket fick stänga för gott.

Historien upprepar sig verkar det som.

Finlandsinstitutets bibliotek har sedan 2021 haft ett nationellt uppdrag som resursbibliotek för det finska språket, kan man läsa via namninsamlingens länk. För detta får man pengar från Kungliga Biblioteket. De kan dessvärre inte användas för en lokal biblioteksverksamhet.

Alltså är det egna bibliotekets verksamhet begränsad. Bidraget från Stockholms stad har varit avgörande för att biblioteket ska kunna ha öppet.

Rädda Sveriges enda finskspråkiga bibliotek!

Det verkar enklare att få pengar för en programverksamhet än ett bibliotek nu för tiden. Åtminstone var det så för Finlandsinstitutets bibliotek år 2005. Då fick man pengar från statens kulturråd för det ändamålet. Och nu verkar det vara samma sak igen. Men de pengarna kan inte hålla ett bibliotek öppet.

Redan 2005 var Sverigefinnar en erkänd nationell minoritet. Men att det ska finnas pengar för ett bibliotek som har brett utbud på finska? Nä, det var ingen större möjlighet då.

Nu talas det om att arbetet med nationella minoriteter har stärkts och ska stärkas ännu mer. Det finns lagar och handlingsprogram och uppdrag till bibliotek.

Finlandsinstitutets bibliotek ligger också i Stockholm stad. Ett förvaltningsområde för finska, samiska och meänkieli. På Stockholms stad hemsida skriver de att man bedriver ett särskilt arbete som främjar dessa språk.

Om Stockholms stad är seriösa med att vara ett förvaltningsområde bör man fundera på om inte stödet till Finlandsinstitutets bibliotek borde permanentas. Sverigefinnar i Stockholmsområdet har rätt till en sådan resurs.

Rädda Sveriges enda finskspråkiga bibliotek!

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS