Tillsammans sätter människorättsorganisationen Amnesty och Sportbladet nu fokus på fenomenet sportswashing. Med start under OS i Kina kommer Sportbladet att med sin journalistik både spegla glädje och frustration på arenorna – och berätta om det som parallellt med spelen sker utanför arenorna, medaljens baksida.
2022 kommer två stora mästerskap att genomföras i länder som kritiserats för brister när det kommer till mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, pressfrihet och arbetsförhållande. OS i Kina och fotbolls-VM i Qatar.
Det rosa Sportbladet har ett ansvar gentemot läsarna att bevaka stora idrottshändelser, men också ett ansvar att sätta spelen i sin kontext. Det gäller inte minst sportswashing. Att använda idrott och stora mästerskap för att förbättra ett skamfilat rykte är en metod flera länder just nu använder. Och sportswashing kan kopplas till fler evenemang och idrottssammanhang än just OS i Kina och fotbolls-VM i Qatar.
Sportswashing har blivit en del av idrottsvärlden och något vi behöver förhålla oss till. Därför inleder vi det här samarbetet med Amnesty för att sätta fokus på det som händer utanför arenor och mästerskapszoner. Det är vår uppgift som journalister att inte bara rapportera det arrangörer eller företag vill visa upp, utan också berätta och visa det som finns bakom och bortom glamour och medaljer, säger Sportbladets nyhetschef Johan Kingfors.
Under 2022 kommer Sportbladet att göra flera nedslag runt om i idrottsvärlden och med hjälp av expertis från Amnesty ta med läsarna bortom arenorna och bakom kulisserna i länder där brott mot mänskliga rättigheter, press- och yttrandefrihet pågår.
OS i Peking är först ut i satsningen, som går under vinjetten ”Medaljens baksida”.
Vi är väldigt glada och stolta över att kunna göra det här samarbetet med Sportbladet. Vi ser fram emot de reportage och berättelser som många i Sverige kommer att få ta del av genom Aftonbladets viktiga arbete, och som kommer visa på kopplingen mellan mänskliga rättigheter och sport. Vi är också glada över att mänskliga rättigheter är en prioriterad fråga för Sportbladet, och att redaktionen tar frågan om sportswashing och dess konsekvenser på stort allvar, säger Anna Johansson tf generalsekreterare på Amnesty Sverige i ett pressmeddelande.
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS