Stockholmskällan: Mer plats för skrothandel åt romer

Fot BiL

Stockholmskällan har lagt upp ett dokument från 1965 där det står att Resande och Romer (romer) har svårt att hitta jobb och att socialnämnden ser bil- och skrothandel som en möjlighet till inkomst.

Författare: Nils Vall. Stockholms stadsarkiv

I en skrivelse från socialnämnden efterlyses fler platser åt romer där de kunde ägna sig åt skrothandel. Det var svårt för romerna att hitta arbete, och socialnämnden ansåg att det nästan bara var möjligt för dem att arbeta med bil- och skrothandel. Därför ville socialnämnden erbjuda romerna mer plats för detta. 

Så här skriver Socialnämnden:
”De försörjningskällor som återstår är i stort sett handel med gamla bilar samt skrothandel. Samtidigt som man naturligtvis måste stimulera till undervisning och yrkesutbildning är man tydligen också tvungen att acceptera att åtskilliga av de zigenarna som nu är i vuxen ålder aldrig kommer att syssla med annat än de zigenska näringsfången.”

Idag används inte längre ordet zigenare, då det betraktas som nedsättande. I stället använts ordet romer.

Läs mer HÄR

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern
skrothandelLadda ner
Foto BiL

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS