Sveriges Radio startar unikt traineeprogram för de som talar minoritetsspråk

foto pixabay

För att hitta och lära upp framtida journalister med särskild språkkompetens startar vi nu ett traineeprogram som vem som helst som talar något av de efterfrågade språken kan söka.

Programmet vänder sig till personer som talar något av minoritetsspråken finska, romani, samiska eller meänkieli, och har en passion för dess kultur och samhälle. Vi söker även personer som talar somaliska.

Oavsett vad aspiranterna har gjort i sitt tidigare yrkesliv kan de här få en chans att lära sig grunderna i journalistyrket och kunna bli exempelvis reporter eller programledare. Vi behöver medarbetare med skilda erfarenheter och kompetenser som kan bidra till en trovärdig radio – för alla.

Det är en viktig satsning inte bara på redaktionernas kompetensförsörjning utan även i stort på språkens och kulturernas framtid. Flera av språken lever farligt med allt färre unga som lär sig sitt modersmål, säger Anne Sseruwagi, områdeschef Sveriges Radio Finska och Radio Romano.

Under cirka nio månader kommer aspiranterna erbjudas teoretiska moment varvat med praktiskt redaktionellt arbete. Det handlar bland annat om publicistiska förhållningssätt, programjuridik, minoritets- och urfolksfrågor och hur vi bevakar dem.

Programmet kör igång i mitten av maj och en del av utbildningsinnehållet kommer att ske externt i samarbete med Södra Vätterbygdens folkhögskola. Efter genomgånget traineeprogram finns möjlighet att arbeta kvar på Sveriges Radio i en programanställning eller tillsvidareanställning.

– Det här är ett sätt att långsiktigt bemanna upp för framtiden och att satsa på att vara hela Sveriges, Sveriges Radio, säger Ann Holmgren, chef för employer branding.

På karriar.sverigesradio.se kan man söka till traineeprogrammet.

Bild: Anne Sseruwagi (Fotograf: Anne Sseruwagi/Sveriges Radio)

För ytterligare information och intervjuer, kontakta: Erik Nahlén, kommunikatör, via erik.nahlen@sverigesradio.se eller 073 – 712 44 34

Källa: Sveriges radio

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS