Ny kulturminister med ansvar för de nationella minoriteterna

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister, Kulturdepartementet. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Jeanette Gustafsdotter, tar över efter Amanda Lind som ny kulturminister i regeringen. Hon har tidigare varit engagerad i mediefrågor, men hennes senaste jobb var som generaldirektör för Sveriges museer. Hon är även jurist, specialiserad inom medie- och immaterialrätt.

Jeanette Gustafsdotter kommer vara ansvarig för frågor som rör de nationella minoriteterna och frågor som rör samerna som urfolk. Idrottsfrågorna tas över av Anders Ygeman (S).

I regeringsförklaringens slår Magdalena Andersson fast att en fri och oberoende kultursektor är grundläggande för demokratin. Hon tar också upp om att det görs förstärkningar av kulturstödet till flera områden. Samtidigt nämner hon att kultur och rätt till språk stärks för de nationella minoriteterna.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter

Har varit vd för Tidningsutgivarna förutom ovan nämnda uppdrag. Hon har också varit vice vd och kommunikationschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle och har haft styrelseuppdrag för bland annat Fryshuset och Gustavsbergs konsthall. Har dessutom varit expert i fyra departementsutredningar.

Hon har arbetat på Rapport, ABC-redaktionen på SVT2 och på TV4 samt som informationschef på Fastighetsägarna Sverige AB samt som pr-konsult på Effektiva Media AB. Dessutom har hon varit vd för Mäklarsamfundet och har skrivit böcker, ”Murvlarnas lagbok” och ”Rätt i kris”.

Magasin DIKKO har kontaktat Kulturdepartementet och bett om en beskrivning om hur Kulturministern tänker runt frågor som rör de nationella minoriteterna och urfolk.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS