Lönetillägg för minoritetsspråk

Lokalpolitikerna i Umeå vill ha lönetillägg för kunskaper i minoritetsspråken. 2022 gick politikerna i Umeå ut med att de ansåg att språkkunskaper i de nationella minoritetsspråk, skulle kunna ge ett lönetillägg i offentliga jobb.

Källa: sverigesradio.se och DIKKO
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Om politikerna i Umeå genomfört det lönetillägg som de var eniga om att det borde finnas för minoritetsspråkskunskapen och att minoritetsspråk-kompetensen skulle ses som en merit hade de vara banbrytande i Sverige och ett föredöme för många andra kommuner. Tyvärr har det inget hänt, ännu. Utan Umeå kommun gör tvärtom och har istället tagit bort lönetillägget för finsktalande personal.

Men nu är debatten igång igen och Samelistan vill införa ett lönetillägg för omsorgspersonal med praktiska kunskaper i samiska, finska och meänkieli på minoritetsspråksboendet Gläntan i Kiruna.

HÄR hör du Åsa Larsson Blind, Samelistan och Anna Bergström, kvalitetschef för äldreomsorgen i Umeå, i ett längre inslag.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS