”Ett jävla arsle är ett jävla arsle även om han har finbyxor”

DIKKO kollage

Det händer något med samhällsklimatet. Gränserna för vad som känns rimligt och relevant glider oroväckande, och saker som förut kändes väldigt avlägsna kryper nu tätt inpå.

DIKKO har alltid varit en ganska anspråkslös tidning, och vi i redaktionen har nog inte riktigt förstått att vi faktiskt gör ett alldeles eget avtryck med det vi skriver. Men vi har under senaste åren börjat få ta emot en del hot och hat, när vi publicerat en åsikt som någon med en mer konkret maktposition tyckt varit fel. Det är givetvis oerhört smickrande att allt från professorer på framstående universitet runt om i världen, till personer med kopplingar till gubbklubbar med egna regler har tagit sig tid och engagerat sig. Både för att formulera och leverera såväl kärnfulla förolämpningar som att komma med faktiska hot.

Motstånd mot det vi skriver visar att vi engagerar, och att det budskap vi försökt förmedla tydligt har gått fram till dem det berör. Det som är oroande är just glidningen. Att människor i sitt eget namn försöker stoppa en blygsam nättidning att uttrycka åsikter. Det hade vi inte förväntat oss i den omfattning det har skett.

”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”

Pippi Långstrump

Vi har senaste halvåret blivit ombedda att hänga ut privatpersoner för ett eventuellt klandervärt beteende. Vi har vid upprepade tillfällen blivit kontaktade med både krav och önskemål om att rikta in den granskande delen av vår journalistik på människor utan reell makt eller egen plattform att uttrycka sig. Oavsett vad det gäller, så är det inte den typen av texter vi är intresserade av att publicera. Människor beter sig klandervärt ibland, av skäl vi inte vet något om. Och det får man tycka att de gör. Men vill man bedriva häxjakt på enskilda människor utan möjlighet att försvara sig så är man fri att göra det inom den ram man själv eller lagen satt upp. Förtal, mobbning och offentlig förnedring är dock inget DIKKO kommer att ägna sig åt vare sig nu eller framöver. Det finns andra plattformar för det, tyvärr.

Klandervärt beteende är ett intressant begrepp. Det torde ju innebära ungefär samma sak som den ”vandel” som det talats om en del sedan Tidö-överenskommelsen presenterades. För oss känns vandel i sammanhanget mest som en omskrivning för det som vi Resande fram till 1976 blev steriliserade för. Klandervärt beteende. Skörlevnad. Omoral. Epitet som den med makt ger någon utan för att legitimera sina handlingar mot denne.

villfarelserart.se

En del kallar sina värderingar i sammanhanget svenska, en del kallar dem för kristna. Andra hävdar att deras nedlåtande värderingar är vänster. Men det spelar ingen roll. Ger man människor nedsättande öknamn och epitet så är man ett arsle. Och ”ett jävla arsle är ett jävla arsle även om han har finbyxor”. Kostymen förändrar inte det.

En kristen moral påstås vara det genuint svenska. Jesus, den man från Mellanöstern som vår moralkodex påstås härstamma ifrån, hade inte talat i blida ordalag om sina följare i dagsläget. Han hade blockat dem på alla sociala medier. Han hade fnyst och harmats.

Alla former av värderingar i finbyxor som används som en ursäkt för att få trycka ner andra är för oss vad Mikael Niemi beskrev som den värsta av religioner. Den utan Gud.

Men för all del, fortsätt gärna tipsa oss om människor utan makt eller plattform att nå ut på som ni tycker att vi ska sänka. Vi kommer att fortsätta att inte lyssna. Vi väljer en annan väg och det är helt fritt att hänga på. För hur hårt och kallt och mobbarvänligt samhälle som än möjliggjort den typen av politik som nu härskar, så är vi fortfarande av åsikten att det är roligare och bättre att vara snäll. Det är bättre att skratta med människor än åt dem. Det är roligare att bjuda på mat än att håna dem som svälter.

Var lite jävla snälla mot varandra. Vi håller på att skapa en värld vi kommer att få leva i. Se till att det blir en bra.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS