
Turkiet anklagar fängslad den svenske journalisten Joakim Medin för att ha förolämpat president Erdoğan. Den fängslade svenska journalisten har anklagats av turkiska myndigheter för att ha förolämpat president Erdoğan och för medlemskap i en terrororganisation, allt enligt turkiska medier.
Joakim Medin är kopplad till tidningen ETC och chefredaktören Andreas Gustavsson har gått ut och sagt att ”Det är absurda anklagelser, det stämmer inte med verkligheten”. Mediebranschen och civilsamhället svarar på gripandet genom att mobilisera i solidaritet. Den stora frågan nu är om vår regering vågar ta strid för en fängslad svensk journalist.
På Elon Musks plattform X, som den svenska regeringen ofta väljer att kommunicera genom, skriver Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard: ”Vi ser alltid allvarligt på när journalister frihetsberövats. Vi känner till att en svensk journalist frihetsberövats i samband med inresa till Turkiet. Generalkonsulatet i Istanbul står i kontakt med lokala myndigheter.”
Sveriges regering måste skyndsamt vidta åtgärder och göra allt de kan för att tidningen ETC:s reporter Joakim Medin släpps fri. Det säger Tidningsutgivarnas VD Johan Taubert med anledning av att Joakim Medin igår greps i Turkiet och sedan dess inte har gått att nå till TT
”Den fria oberoende journalistiken är helt avgörande för att medborgare ska hållas informerade, och det vet förstås turkiska myndigheter då de angriper journalister. Men att inhemska och utländska medier inte tillåts verka fritt i Turkiet är alarmerande och Joakim Medin måste omedelbart släppas fri. Sveriges regering måste agera skarpt och skyndsamt för att så ska ske”, säger Johan Taubert.
Tidningsutgivarna fördömer alla försök att tysta fria oberoende medier i Turkiet och kräver att turkiska myndigheter ska garantera säkerheten för utländska journalister på plats och att journalister som bevakar demonstrationer eller andra politiska protester inte ska gripas eller fängslas.
Samtidigt rapporterar DN att man återigen protesterar i Turkiet, de nya protesterna har blossat upp under lördagen i Turkiets huvudstad Istanbul. Enligt Reuters deltar tiotusentals människor i demonstrationerna, protesterna handlar om gripandet av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu. Borgmästaren anses vara president Erdogans främsta politiska motståndare och kritiker menar att gripandet av honom är politiskt motiverat. Under protesterna som varit i Turkiet har cirka 2 000 demonstranter frihetsberövats. Protesterna har pågått i snart två veckor. De senaste veckorna har Turkiet sett de största protesterna på över ett decennium.
Efter processen med den svenska Natoansökan verkar den svenska regeringen akta sig väldigt noga för att kritisera Turkiet. Men det måste upphöra nu. En svensk journalist som fängslas när han är på väg för att rapportera för en svensk dagstidning måste vara en röd linje. Om det inte väcker en reaktion är pressfriheten i fara.
Britt-Inger Hedström Lundqvist
Läs även: BBC-reportern bevakade protesterna – greps också i Turkiet
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS