Internationella dagen för mänskliga rättigheter: Stå upp för rätten till fredliga protester!

pixabay

Genom kampanjen “Skriv för frihet” går i år hundratusentals människor över hela världen samman och skriver brev, mejlar, och använder sociala medier för att tillsammans påverka makthavare som kränker mänskliga rättigheter. Fokus för kampanjen i Sverige är rätten till fredliga protester — något som även uppmärksammas i podcasten BRITA&PARISA.

“Skriv för frihet” är en del Amnesty Internationals internationella kampanj “Write for Rights”, som vuxit sig större varje år. Det är idag världens största återkommande kampanj för mänskliga rättigheter. Syftet med kampanjen är att sätta press på makthavare som kränker mänskliga rättigheter och att ge stöd till utsatta individer.

Fokus för årets kampanj i Sverige ligger på rätten att få fredligt protestera. Detta görs genom att lyfta individer som på olika sätt fått sina rättigheter kränkta i samband med protester.

Kampanjen pågår mellan november och årsskiftet. Förra året slogs nytt rekord med 6,6 miljoner meddelanden till makthavare, och i Sverige har vi hittills i år redan samlat in över 37 000 underskrifter.

I samband med årets kampanj gör Amnesty Sverige ett samarbete med journalisterna Parisa Amiri och Amat Levin som uppmärksammar kampanjen och rätten till fredliga protester i podcasten BRITA&PARISA. Det har även sänts korta segment om kampanjen i poddarna Dumma människor och The Power Meeting Podcast.

De individfall som lyfts i årets kampanj är:
Studenten Gustavo Gatica som deltog i de stora protesterna i Chile hösten 2019. Han var en av de demonstranter som träffades av polisens gummikulor, och blev permanent blind. 

Journalisten Andrea Sahouri bevakade en Black Lives Matter-demonstration när hon blev pepparsprejad och gripen av polisen. Hon står nu åtalad för sitt arbete.

Fatemeh Davand var en av många som gav sig ut på gatorna för att demonstrera i Iran 2019. För det har hon dömts till flera års fängelse och 30 piskrapp.

Journalisten Khaled Drarenispred bildbevis på på polisens övervåld mot demonstranter i Algeriet. För det är han nu dömd till två års fängelse.

BLM-organisatören Derrick “Dwreck” Ingram trakasserades av New York-polisen i flera timmar utan en arresteringsorder. Ett skrämmande försök till att tysta en framträdande demonstrant.

HÄR kan du lyssna på ett Instagram Live med Dwreck Ingram och Sara Bessa, verksamhetsutvecklare aktivism på Amnesty Sverige och en av medgrundarna av Streetgäris.

18 studenter och en akademiker vid Middle East Technological University (METU) i Ankara, Turkiet riskerar fängelsestraff på upp till tre år bara för att de ville arrangera en prideparad. Den 10 december återupptas rättegången, avslutas pressmeddelandet.

HÄR kan se ett webbinarium med aktivisterna Melike Balkan och Özgür Gür från gruppen METU Pride Defenders

Redaktionen
redaktionen@dikko.nuLäs mer om kampanjen ”Skriv för frihet” här:
https://www.amnesty.se/skrivförfrihet

Läs om kampanjens tidigare framgångar här:
https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2017/11/15-big-wins-for-write-for-rights/