Ta plats! vill inspirera unga minoriteter att skapa och påverka

Foto Julia

Under hösten pågår workshopserien “Ta plats!” på Frilagret som ämnar inspirera unga från de nationella minoriteterna att utforska kreativa uttryckssätt som att skriva, göra zines och skapa innehåll för sociala medier.

– Det finns ett stort behov av att lyfta fram ungas röster i de olika minoriteterna. Genom att unga lär sig nya sätt att uttrycka sina åsikter och berätta sina historier blir det lättare för dem att vara med att påverka på olika sätt och göra minoriteterna mer synliga, säger Tiia Tupamäki, som är assisterande workshopledare.

Tiia Tupamäki, vars roll är att ge ett minoritetsperspektiv på workshopserien, tillhör själv den sverigefinska minoriteten. Hon har förhoppningen att unga ska få nya idéer och ska våga göra sin röst hörd på olika sätt genom projektet.

– Workshopsserien är en unik möjlighet att lära sig nytt och det skulle vara fint att se flera unga bli intresserade av att delta i sådana här workshops och att våga skapa mer, säger Tiia Tupamäki.

Ta plats! arrangeras av Göteborgs Bibliotek och kulturhus i samverkan med Nätverkstan Kulturtidskrifter och med stöd från Levande historia i Göteborg. Alla workshops hålls på kulturhuset Frilagret. Ambitionen är att unga från minoritetsgrupper ska få en möjlighet att testa på olika sätt att skapa och påverka genom att bland annat skriva insändare, poesi, låttexter, serier och göra egna zines.

– Hittills har det varit välbesökta workshops och jag hoppas att det fortsätter så tills vår avslutande vernissage och utställning av allt deltagarna skapat den 10 december på Frilagret, berättar Ellis Holmberg, som är projektledare för Ta plats!

Under 2023 kommer utställningen även visas på bibliotek och kulturhus runt om i Göteborg.

Praktisk information

Kommande workshops
12/11 – Zineworkshop med Queer Zine Collective
15/11 – Påverka på sociala medier med Levi Karvonen
19/11 – Sverigefinsk Fanzine-dag med Bottenviken
22/11 – Rita serier med Henri Gylander
26/11 – Samisk zineworkshop
29/11 – Workshop: Gör posters och zine
6/12 – Kan man skriva judiskt? En poesiworkshop
6/12 – Kan man skriva sverigefinskt? Skrivande som självreflektion
10/12 – Vernissage och release

Tidigare workshops
25/10 – Öppen repetition Drömmarnas tält
29/10 – Fanzine-dag Pröva risotryck
1/11 – Romskt muntligt berättande
3/11 – Påverkan och opinionsbildning.
8/11 – Rebel Drawing med Status Queer

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS