Tidö-avtalet och en gudomlig rättvisa

BIld av Saikku från Pixabay

Det blir en varm sommar, det år som Tidö-avtalet börjar märkas av på riktigt. En del säger att det inte kommer att bli så mycket blåbär på grund av torkan. Och knappt några lingon.

På landets fängelser, som drygt hälften av Tidö-avtalet handlar om, kommer värmen att märkas av på riktigt, nu när det byggts ut och dubbelbeläggning är mer regel än undantag. Att detta kommer att öka irritationen hos de intagna som inte kan öppna fönstren är inte så konstigt. Särskilt inte som många anstalter nu går från lagad mat till micrade lådor. Att inte få välja själv hur mycket mat du vill ha, eller vad du vill ha på din tallrik gör folk irriterade. Detta har bemötts med ytterligare hårdare tag, och landets fängelsevakter kan därför efter några timmars kurs lösa det med polisbatonger, pepparspray och handfängsel. Tyvärr har det ökande antalet konflikter lett till fler isoleringar, så fångarnas familjer kan inte hälsa på längre, eftersom besöksrummen måste användas som isolering.

På landets äldreboenden kommer värmen också att märkas. Många som jobbar på äldreboenden uppfyller inte de nya kraven på språkkunskaper som regeringen ska “utreda”. I en bransch som skriker efter personal ska nu en stor del av den befintliga personalen göras omöjlig att anställa. Kommer Ulf Kristersson att börja vikariera för att täcka upp bristen? Kommer Ebba Bush att börja byta bajsblöjor? Eller ska kanske till och med Jimmie Åkesson för första gången i sitt liv göra ett ärligt handtag?

33 av punkterna i Tidö-avtalet rör migration och integration. Det går mest ut på att vi ska göra så lite som möjligt,  och säga nej så ofta vi kan, och skicka tillbaka så fort det är möjligt.

Jag växte upp i tron att man kan göra en dålig sak, utan att vara en dålig person, och att ingen blir snällare av att man är elak mot dem. Så när sittande regering pratar om att återta gamla värderingar blir jag lite fundersam. För de gamla värderingar jag börjar sakna handlar om hjälpsamhet, tid för barnen, respekt för äldre och ett kollektivt ansvarstagande. De gamla värderingar som ska motioneras igång nu verkar handla tukthus och gammaltestamentliga bestraffningar.  

Jag visste inte att det var 1700-talets gamla värderingar som skulle revitaliseras. Jag tycker nog att politiken varit lite otydlig i den frågan.

Ska vi köra de gammaltestamentliga värdegrunderna rakt igenom så vill jag att nuvarande beslutsfattare ska tänka på att värme drabbar oss alla, bara på olika sätt. Ni som drivit igenom Tidö-avtalet lär få det riktigt hett om arslet när ni står där inför Sankte Per. Det är väl det som kallas gudomlig rättvisa antar jag.

Linda Lundqvist
linda@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS