Tinkern Bri är född och DIKKO kommer följa hans utveckling

Om allt går i lås kommer lilla Bri hem i november och vi kommer då att få följa denna lilla tinkers uppväxt. Johanna Olsson kommer skriva om honom och lägga upp bilder här. DIKKO har skapat en egen flik för dessa uppdateringar som går att hitta under KULTUR och sen TINKER. Där kommer ni hitta nya och gamla inlägg om denna fantastiska lilla varelse. Något som vi alla ser mycket fram emot att läsa.

Bri är född i början av maj, mitt i en regnstorm. Han kommer bo på Hisingen, Göteborg när han flyttar hem. Han är registrerad som Irish Cob och hans namn är egentligen Auroraängens Casper. Han kommer att kallas Bri efter hästen som lär en pojke rida i Narnia-boken ”Hästen och hans pojke” som är en av Johannas son Emils favoritböcker.

Läs intervjun med Johanna, Tinkerbabyn från föl till vuxen

Vill du vara med och bidra till Tinkern Bri och kanske ge honom lite guldkant i tillvaron kan du swisha till hans blivande ägare Johanna Olsson 0700 82 49 18 märk med Bri.

Tinkerhästen fakta

Tinkern kommer ursprungligen från Irland och har spridits över hela världen. Tinkern är en relativt ny hästras inom avel. Tinkern är känd för sin stora kropp och sin skäckfärg, den finns i alla färger men är mest känd för att den är skäck. I Storbritannien och på Irland används hästarna till att dra vagnar åt irländska resande. Tinkern kallas också Irish Cob, Coloured Cob, Gypsy Horse eller Romany Horse. I England och på Irland används Tinkern mycket till avel.

Tinkern finns i olika storlekar och de första tinkerhästarna som importerades till Sverige kom hit under 1970-talet. 2013 fanns det cirka 1 200 registrerade tinkerhästar i Sverige. Många är importerade, men sedan några år är majoriteten av de nyregistrerade tinkrarna svenskfödda och det finns flera avelsvärderade hingstar i landet. Dock var det inte förrän år 2003 som tinkerhästen blev godkänd som egen ras av Svenska Hästavelsförbundet, och den första hingsten avelsvärderades år 2005. Läs mer HÄR

DIKKOs egen lilla tinker-häst som vi kommer följa från föl till vuxen så håll span efter berättelsen om tinkerbabyn.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS