Tinkern Bri och hans korre

Foto Signe Strøm Flugsrud

Hösten 2019 såg Johanna Olsson, magasin DIKKOs korre, en liten häst på Facebook, det var en unghäst från Ellen Håkanssons Auroraängen som fångade henne. Johanna hade kvar sin fjording och letade inte efter någon häst alls egentligen, men hon blev med ens tvärsäker på att hennes nästa häst skulle komma därifrån.

Början
Min dröm har länge varit att köpa ett föl och Akleja, min rådjursögda lilla fjordmadam, skulle fått vara fostermor och lära skrangelbeningen folkvett. Vi skulle tillsammans tränat den lille till en ur och skur-häst redo för långturer, cirkuskonster och ridkonst. Under 2020 var jag tvungen att säga farväl till min lilla fjording. Mitt (och sonens) hjärta brast och för att inte alldeles tappa farten i hästlivet hörde jag av mig till Ellen och frågade om jag fick komma ner och träffa årets föl och alla stona. ”Välkommen när du vill” sa hon. Oktober 2020 befann jag mig i ett hav av lurviga fölungar, och på den vägen är det.

Tinkern Bri är född och DIKKO kommer följa hans utveckling

Bri
”Fölet ska heta Bri” sa Emil ”och den ska vara lika snäll som Tiger”. Min trösthäst, tinkern Tiger, hade tröstat även sonen efter Akleja och nu var en annan tinker det enda tänkbara. Det är också den enda hästras min mamma är riktigt svag för, så jag var hårt trängd av familjen i frågan. Kanske inte alldeles nödbedd, men det känns ju skönt att kunna skylla lite på dem. Namnet Bri kommer från Narnia-boken ”Hästen och hans pojke” där en talande häst och en föräldralös pojke rymmer tillsammans och hästen Bri lär pojken att rida.

När lillen kom till jorden…
…det var i maj, men göken gol så lagom, utan satt och surade i en skog någonstans. Dagarna runt Bris födelsedag präglades av en rejäl regnstorm. Bara att konstatera att han rustats väl för det västkustska skitvädret. Här har det regnat sen han kom, mer eller mindre. Jag fick i alla fall veta att det förmodligen var min häst som fötts. Jag hade sagt till uppfödaren att jag sökte en följeslagare till alla mina skogsvägar, en hundhäst, som jag kunde dra med på upptåg och nu tyckte hon att han hade kommit. Klok, social, nyfiken och fullkomligt orädd är omdömen han fått med sig. Han är inte alldeles rastypisk utan lite för finlemmad, men jag ska inte avla (tvärt om, här ska kulorna ryka så snart de behagat trilla ner) så det spelar ingen roll. I juni och juli åkte jag ner och träffade lillhästen och la handpenning. Sen var det bara att vänta. Och vänta. Oooooch vänta…

November, äntligen
För första gången i livet längtade jag efter november. Märklig känsla. Ett halvår gammal lastades lilla Bri och lämnade Småland för att bli Hisingsbo. Han kom fram, såg sig omkring och klev ut för att göra sig hemmastadd. Nu bor han i en fantastisk lösdrift, i en flock med slynglar och gubbhästar som har tagit sig an honom på det mest hjärtknipande vis. Han är hittills allt jag kunnat drömma om, och mer. Modet, lugnet och nyfikenheten har han i blodet, och han har en oerhört tillitsfull inställning som gör det mesta enkelt. Hovslagaren älskar honom ”sådana föl blir man ju bara tacksam för” och Emil är bergtagen. Jag tänker fortsätta låta bli att nypa mig i armen, utan bara njuta av drömmen så länge det går, och hoppas att ni vill göra mig sällskap på äventyret med Bri, Emil, mig och oss andra.

Foto Mick Keylah

Johanna Olsson
redaktionen@dikko.nu

Läs mer om Bri och hans framfart HÄR

Vill du vara med och bidra till Tinkern Bri och kanske ge honom lite guldkant i tillvaron kan du swisha till hans ägare Johanna Olsson 0700 82 49 18 märk med Bri.


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS