Tjeckisk politiker vill bygga ett modernt koncentrationsläger för romer

Foto från Auschwitz-Birkenau Kurt Magnusson

I Tjeckien föreslås det att fattigare människor ska förlora en del av sitt bostadstillägg och uppehälle om de upprepade gånger inte betalar böter för allvarliga brott. Myndigheterna kommer dra av de obetalda böterna från deras bidrag

Kritiker av utkastet betonade behovet av socialt arbete istället för förtryck. Direktören för Institutet för social inkludering, Martin Šimáček, var en av dem som kritiserade lagen, han menade att: 

Det är svårt att säga varför Folkpartiet och TOP09 röstade för den antisociala lagen, som kastar tusentals fattigaste hushåll, inklusive barnfamiljer, i absolut fattigdom.

I debatten som hölls i kammaren höll Lubomír Volný, ledamot av Tjeckiens deputeradekammare, ett rasistiskt tal fullt av förolämpningar mot romska kvinnor. Han förolämpade inte bara romerna utan även andra minoriteter, han attackerade också Australiens ursprungliga invånare. 

Han påstod bland annat att romska föräldrar systematiskt utnyttjar sina barn och att incest är en del av romsk kultur. Lubomír Volný krävde dessutom att man skulle bygga ett modernt koncentrationsläger för romerna.

En uppdatering: Lubomír Volný krävde inte koncentrationsläger. Han ville ha en ”gheto” liknande dem i polen under naziockupation. 

2 Augusti: Minnesdagen av Förintelsen på romer 

Källa: ROMEA

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS