Uppsala kommun uppmärksammar minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari är det datum som nazisternas största förintelseläger Auschwitz-Birkenau befriades år 1945. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer år 2005.

Den 27 januari samlas människor över hela världen för att uppmärksamma den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I Uppsala kommun uppmärksammas dagen på flera sätt –bland annat med två digitala program på Reginateatern och med ett boksläpp om ungas tankar kring Förintelsen.

Under kvällen kommer Uppsala kommun att anordna det digitala programmet ”Vi minns Förintelsen” på Reginateatern. Programmet innehåller tal och musik med anknytning till Förintelsen och dess offer och leds av kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP). – Mänskliga rättigheter och allas lika värde måste vi hela tiden ta strid för. Vi ser idag hur antidemokratiska och främlingsfientliga politiker och rörelser på kort tid kan rasera det vi tar för givet. Vi får aldrig glömma Förintelsen, inte heller det som på kort tid hände i USA och i andra delar av världen, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden. 

Ungdomars tankar blir bok

I samband med dagen lanseras även boken 101 brev – en bok med ungdomars tankar om hat och Förintelsen. På grund av den pågående pandemin sänds även det programmet digitalt från Reginateatern. Boken är framtagen som en del av projektet Out som drivs av Emerichfonden och Fredens Hus med stöd av MUCF och Stieg Larssons Stiftelse. Uppsala kommun ger alla elever i årskurs åtta ett exemplar av boken. 

Överlevande berättar

Dessutom bjuder Fredens Hus in till ett skolprogram med föreläsningar och samtal om vikten av att minnas vår historia och att värna alla människors lika värde. Medverkar gör bland annat Emerich Roth, överlevande från förintelsen samt unga som deltagit i projekt för att föra berättelsen om Förintelsen vidare, avslutas pressmeddelandet.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS