Utställningen ”Yttrandefrihetens gränser” öppnar i Kristianstad

Var går yttrandefrihetens gränser? Den frågan ställs i utställningen som nu visas i Kristianstad. Foto: Juliana Wiklund.

Den 8 oktober öppnar ”Yttrandefrihetens gränser” på Regionmuseet Kristianstad. Utställningen handlar om vikten av att olika röster kommer till tals, om att lyssna även till det man ogillar, och om vår yttrandefrihet – som inte är huggen i sten.

– Att yttrandefriheten utmanas, igen och igen, det visar både historien och det som händer i vår egen tid. Den här utställningen vill att besökaren reflekterar över det – över sin egen roll, med de rättigheter och skyldigheter som man har i en demokrati. Vi är glada att den visas i Skåne, säger Erika Aronowitsch, chef för program och produktion på Forum för levande historia.

Utställningen på Regionmuseet kan ses fram till den 12 mars 2023. 

Om utställningen ”Yttrandefrihetens gränser”

  • Den interagerar med besökaren genom olika dilemmafrågor och en VR-upplevelse där besökaren får reflektera kring vem och vilka åsikter som får ta plats i våra offentliga rum.
  • Den lyfter fram exempel på när yttrandefriheten har satts på prov genom historien, bland annat från Sverige under Förintelsen, Norge under Förintelsen, Nazityskland samt dåvarande Tjeckoslovakien, Sovjet och DDR.
  • Den vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet, men också till en intresserad allmänhet.
  • Den visades första gången på Forum för levande historia i Stockholm i september 2019–juni 2020.
  • Den har därefter visats i Umeå, Helsingborg och Västerås.

Läs mer om utställningen på Forum för levande historias webbplats 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS