Är mötesfriheten i Sverige hotad?

DIKKO kollage

I onsdags attackerade nazister Vänsterpartiets och Miljöpartiets arrangemang på Moment Teater i Gubbängen. Tre personer fick föras till sjukhus. Mötet avbröts men det återupptogs igen då mötesdeltagarna var fast beslutna att inte låta en nazistattack få avbryta ett politiskt möte.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

En av dem som var måltavla under attacken var journalisten Mathias Wåg som blev attackerad av de maskerade nazisterna. Han menar efteråt att man inför nya möten ”kommer behöva tänka mer på säkerheten”.

Nazister attackerade föreläsning i södra Stockholm

Sverige har varit ett tryggt land som hållit den demokratiska fanan högt och hyllat sin mötesfrihet, kanske måste vi förändra vårt tänk. I onsdags fick känslan av trygghet sig en hård törn. Det man kan undra är om vi är naiva i Sverige?

Det är väl känt, och har varit det länge, att högervindarna snålblåser i landet och ger antidemokratiska eldar syre. Vi har idag Sverigedemokraterna – ett nationalistiskt, socialkonservativt och högerpopulistiskt politiskt parti – demokratiskt invalda i vårt högsta beslutande organ.

Så fort attacken blev känd gick samtliga partiledare ut och fördömde attacken.

”Det som skett i Gubbängen är ett angrepp på svensk demokrati. Att ett politiskt möte stormas av antidemokratiska krafter kan aldrig accepteras. Det här har ingen plats i vårt samhälle”, skriver Ebba Busch (KD) på X.

”Politiskt motiverat våld är fruktansvärt, i alla dess former, och hör inte hemma i Sverige. Jag och många andra i mitt parti har direkt erfarenhet av politisk förföljelse, hot och våld. Sådant måste bekämpas och tryckas tillbaka med kraft, oavsett om det handlar om vänster- eller högerextremism eller religiöst motiverad politisk fanatism. Alla demokratiska krafter måste stå i full enighet mot all slags politiskt motiverat våld”, skriver Jimmy Åkesson (SD) på X.

”Ett demokratiskt möte i Gubbängen har i kväll stormats och attackerats av maskerade män. Vilket mörker. Antidemokratiska krafter som dessa utgör ett allvarligt hot mot vår demokrati och måste mötas med samhällets hårdaste stålhandske”, skriver Johan Pehrson på X (L).

Det man kan se av uttalen är att ingen av regeringspartierna faktiskt uttrycker att det är högerextremister som ligger bakom det attacken. Något som Nooshi Dadgostar (V), Daniel Helldén (MP), Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C) är tydliga med.

– Det är ett hot mot vår demokrati det som har hänt, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i en intervju på Svt.

Alice Bah Kuhnke (MP) skrev på Instagram att:
”Nazister är Nazister och fascister är facister är fascister, oavsett om de är maskerade eller bär kostym”.

Jag tror att de flesta håller med om att attacken är ett hot mot vårt demokratiska samhälle. Vi tar för givet att vi ska kunna samlas för att lyssna på föreläsningar och ha ett panelsamtal om antifascism utan att mötet störs av nazister, eller att maskerade män tränger sig in i lokalen med rökbomber, misshandlar deltagare och sprejade ner deltagarna med färg i ansiktet.

Uppdatering: Nazistattack mot möte i södra Stockholm

– Generellt är det för jävligt, det som hänt. Att vi inte kan vara på ett öppet möte utan att bli attackerade av extremister. Och förstås är det skitjobbigt för alla de som var på mötet. I förlängningen är det en attack mot den demokratiska grundregeln om att få tala öppet och fritt, säger Daniel Poohl till tidningen Journalisten.

Jag önskar att jag kunde säga att attacken kom som en blixt från en klar himmel, men så är inte fallet. Jag tror att många med mig har väntat på att den dan skulle komma, när hatets retorik till slut övergår i handling. För det här är ingen engångsföreteelse. Förra veckan utförde nazister en attack mot ett läger med rumänska EU-medborgare. Man anföll lägret med kofötter och kedjor, allt filmades av nazisterna och man kallade det en ”städaktion”. En attack som inte fått så mycket uppmärksamhet. Det högerextrema våldet verkar ha trappats upp till nivåer vi tidigare främst sett i Centraleuropa. Inte i Sverige. Men den här gången var offren de som sitter utanför våra butiker vilket inte tas så allvarligt, livet går sin gilla gång, för den här gången var det ”bara” tiggare som attackerades. Men om man lägger ihop två och två kan man om man räknar rätt faktiskt få det till fyra och då har vi inte bara en enstaka attack utan ett begynnande krig mot demokratin.

Direkt efter nazistattacken i Gubbängen kom det en uppmaning om att man På lördag arrangerat en manifestation mot rasistiskt våld utanför och det utanför Teater moment. Jag hoppas även attacken mot EU-medborgarna kan inkluderas i den manifestationen.

Läs även: SD dömer ut minoriteten romer på grund av individers agerande


redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS