Uppdatering: Nazistattack mot möte i södra Stockholm

pixabay

Nazister attackerade under onsdagskvällen Vänsterpartiet och Miljöpartiets möte som hölls på Moment Teatern i Gubbängen.

uppdaterat 20:00 240424

Källa: SVT och Expo
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Nazister attackerade under onsdagskvällen ett antifascistiskt evenemang, enligt tidningen Expo. Attacken har skapat en stor polisinsats i Gubbängen och flera personer har förts till sjukhus.

Nooshi Dadgostar Vänsterpartiets ledare menar att attacken är ett hot mot vår demokrati. Alla poliskas krafter måste arbeta för mot dessa rasistiska krafter dom undergräver vår demokrati. Det är viktigt att vi är många som ställer upp för att vi ska kunna vara trygga med våra möten, annars är vår demokrati i fara.

Hon menar att:
– Vi kan inte ha det här våldet… Det handlar om tusentals eldsjälar som vill ha möten, vi behöver ha värna det fria politiska samtalet… Våldet får aldrig triumfera.

Attacken inträffade under onsdagskvällen när Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade ett arrangemang på Moment Teatern i Gubbängen. Där medverkade Expos utbildningsansvariga Klara Ljungberg som talare. Det var strax innan hennes föreläsning som en grupp maskerade nazister tog sig in i lokalen. Nazisterna gick därefter till attack, både med fysiskt våld mot besökare och med försvarsspray. De vandaliserade lokalen innan de även kastade nån typ av rökgranat som rökfyllde foajén.

Polis och brandkår tillkallades, tre personer fick föras till sjukhus. Nazisterna hann dock lämna platsen innan polisen kom.

En av de inbjudna talarna till det efterföljande panelsamtalet var Mathias Wåg, skribent för Aftonbladet och antifascistisk aktivist. Han var även en av de som fick motta slag från nazisterna.

– De var målmedvetna och gick efter mig. Jag fick några slag men inget som kommer ge några men. Jag hoppas att vi fullföljer mötet, säger Mathias Wåg när Expo pratar med honom strax efter händelsen.

Samuel Gonzalez Westling som är gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen skulle också tala på mötet innan det avbröts säger till ETC.

– Jag är oskadd men detta gör mig förbannad och fast besluten att fortsätta kampen mot rasism och fascism. Det är viktigt att polisen tar det högerextrema hotet på yttersta allvar och samtidigt att vi gör vad vi kan för att arbeta för ett jämlikt samhälle där rasismen inte kan få fotfäste.

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Det är rent ut sagt för jävligt, säger Daniel Poohl, vd på Expo.

Larmet kom in klockan 18.32 på onsdagskvällen. SOS har skickat fem ambulansresurser och sju fordon från räddningstjänsten till platsen.

– Vi har flera patruller på plats, säger Nadya Norton, presstalesperson på Stockholmspolisen till Svt.


redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS