Våld i nära relationer: Orange Day MC, 29 maj 2021 kortege mot våld

Foto Johan Hålsius

Den fjärde Orange Day MC kortegen kommer genomföras under dagen. På grund av pandemin får de endast köra 8 i varje grupp. Men, att stå upp sina värdegrunderna och ett samhälle fritt från våld mot kvinnor ochh barn har aldrig varit viktigare, menar de som ska köra i kortegen. Därför anpassade de sig till små grupper och fyller vägarna runt landet.

Orange MC är inte bara en kortege längre utan en är en gemenskap och ett ställningstagande. Bikers från hela landet har gått samman och står bakom ett samhälle fritt från våld mot kvinnor och barn. Det är helt fantastiskt att de man kallar för macho verkligen gör det här. Det om något är att bryta normer och kommer att göra skillnad säger Maria Andersson när DIKKO ringer upp henne.

Våld i nära relationer “är svårt att se utifrån”

Den 29 maj mellan kl 14-17 ger sig motorcyklister ut på vägarna över hela landet. Kortegen körs för att uppmärksamma och förändra att var tredje kvinna i världen har utsätts någon gång i sitt liv för fysiskt och/eller sexuellt våld. Våld mot kvinnor och flickor världen över är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara.

Barn går sönder, det gör inte du

”OrangeDay MC-kortege” startade en manifestation, 2018, mot våldet mot kvinnor och flickor. De körde MC från Helsingborg till Norrköping med flera stopp på vägen för möjlighet till paus och hoppa på kortegen under vägen. #OrangeDayMC kommer från olika delar av landet för att samlas i Linköping på utsatt plats för att sedan gemensamt åka in i Norrköping.

Kortegen kör för att våld mot kvinnor kontinuerligt ska uppmärksammas och för att uppmana regeringar, det civila samhället, kvinnoorganisationer, män, ungdomar, den privata sektorn, media och hela FN-systemet att gå samman för att motverka våldet, under Orange Day.

Sanije dog för att samhället inte skyddade henne

FNs generalsekreterare Ban Ki-moon startade kampanjen och 2018 är det 10 år sedan den lanserades.

Manifestationen är till förmån för UN Women nationell kommitté Sverige och i samarbete med Upplev Norrköping.

Läs om 2021 kortege HÄR eller på Orange Day MC; Facebook-sida.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS