Varför straffa barnen för föräldrarnas brott

Under rubriken INSIDAN hittar reportage, artiklar och krönikor skrivna av och om människor som är frihetsberövade och deras familjer. Här kommer också publiceras berättelser av de som arbetar på våra institutioner runt om i Sverige. 

Jag blev inskriven den 17 februari på anstalten Ersboda. Samma dag lämnade jag in en hemställan (en skriftlig ansökan) för att få möjligheten att ha skypesamtal med min 4-åriga son. Jag lämnade också in en blankett för att min sambo och son skulle få besöka mig och ha kontakt med mig via telefon. Den 18 mars fick jag beslutet.

Allt hade gått igenom, och ett Skype-samtal var beviljat till den 22 mars.

Den 22 mars frågade jag hur det skulle bli, och personalen rycker lite på axlarna. De säger ”tyvärr, vi har ingen personal tillgänglig”. Jag trodde att det skulle bli uppskjutet till dagen efter, men den tjugotredje fick jag istället veta att det bara finns en enda person som har befogenhet att ha skype-samtal, men han jobbar inte här. Han jobbar på häktessidan.

Idag är det den 29 mars och inget skype-samtal är gjort ännu.

Det som känns värst just nu är att jag berättat för min sambo att jag skulle prata med pojken den 22 mars. Och hon har berättat det för honom. Han har autism, och ADHD, och behöver förberedas på saker som ska hända i förväg.

Det här blev jättefel för honom.

Först försvann pappa. Sen lovade pappa att ringa, men gjorde inte det. Det är jag som sitter inne, men han som får ta den värsta smällen. Vi som föräldrar har försökt hantera situationen på ett så bra sätt som möjligt, och sen kommer Kriminalvården och rycker undan mattan han balanserar på. Varför straffa barnen för föräldrarnas brott?

Jag har två allvarliga sjukdomar. Där jag bor har jag en specialistläkare och jag hade en inbokad tid där, eftersom mina blodprov visade att jag måste ställas in på cellgifter. Jag berättade det för sköterskan på anstalten, men då blev allt bara fel. Hon avbokade tiden, och sa att jag ska få träffa en läkare i Umeå i stället, som inte är specialist.

Jag kan köpa att jag tillfälligt måste byta läkare. Men nu har det gått över två månader och jag har fortfarande inte fått någon insatt medicin.

Tommy Shelby
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS