Världsunik utställningssatsning om systrarna Taikon

Foto Bernd Janusch

Hösten 2021 skrev Hälsinglands museum historia genom att öppna den första basutställningen i Europa som berättar om en romsk konstnär – smyckeskaparen Rosa Taikon. Genom att visa originalillustrationerna från systern Katarina Taikons barnböcker om Katitzi tar museet nu verksamheten ett steg längre. Tillsammans ger utställningarna en världsunik insikt i konstnärligt berättande ur ett medborgarrättsperspektiv.  ”Det är en berättelse om Sverige. Både igår, idag och inte minst i framtiden” säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Det var hösten 2017 som Hälsinglands museum fick förfrågan att motta en donation bestående av Rosa Taikons ateljé och arkiv. Efter att museistyrelsen enhälligt tackat ja, inleddes ett intensivt forskningsarbete för att skapa en ny basutställning kring donationen. En stor kunskapskälla var Angelica Ström, Katarina Taikons dotter. Tillsammans med sin bror Michael Langhammer har hon förvaltat både Katarinas och Rosas arv. I samarbetet med Ström föddes viljan hos museet att även berätta om Katarinas konstnärskap.

Utställningen ”Katitzis resa genom Sverige” skapades av Angelica Ström och Maria Lind, och öppnade första gången på Tensta konsthall 2012. Med originalupplagans bilder av Björn Hedlund i centrum har utställningen visats i Berlin, Moskva och Gävle. På Hälsinglands museum visas nu även de bilder som dagens läsare möter i Katitziböckerna, illustrationerna från nyutgåvan där Joanna Hellgren är konstnär. Hellgrens nytolkning av karaktärerna levandegör berättelsen för en ny generation unga, och visar att Katitzis erfarenheter är aktuella än idag.

Genom utställningarna om systrarna Taikons båda konstnärskap får besökare till Hälsinglands museum nu möta en rik och berättelse om utanförskap, rasism, hederskultur och kulturens kraft till förändring.  Den tar sin början i Katarina Taikons skönlitterära böcker, en skildring av efterkrigstidens Sverige sett ur barnets ögon. På våningsplanet ovanför fortsätter berättelsen, speglad genom Rosa Taikons unika smycken och den medborgarrättsrörelse för vilken konsten var en plattform.

Utställningen ”Katitzi!” invigs av Angelica Ström på Hälsinglands museum i Hudiksvall den 29 oktober kl. 13.00.

Utställningen ”Rosa Taikon – konsten och kampen” finns att se redan idag på Hälsinglands museum i Hudiksvall.

Om systrarna Taikon:

Katarina Taikon (1932-1995) var författare och människorättsaktivist. Hon debuterade 1963 med debattboken ”Zigenerska” och har kallats för Sveriges Martin Luther King Jr. 1969 släpptes den första självbiografiska barnbok om den romska flickan Katitzi. Bara fram till 1980 hade böckerna lånats ut från Svenska bibliotek drygt 400 000 gånger.

Rosa Taikon (1926-2017) var silversmed, utbildad vid Konstfack 1961-1967. I sina formstarka, modernistiska silversmycken förnyar hon formelement från sin romska familjs smyckestradition, men influerades av smyckeskonst från hela världen. Tillsammans med systern Katarina blev hon också en av sin generations mest profilerade samhällsdebattörer.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS