Besökssuccé – Utställningen Auschwitz förlänger sin vistelse i Malmö på grund av stor efterfrågan

Upphovsrätt: Musealia

Sedan premiären den 26 maj har mer än 60 000 personer besökt den viktiga och gripande utställningen Auschwitz. Not long ago. Not far away. på Malmömässan. På grund av den stora efterfrågan kommer vistelsen förlängas till den 29 januari 2023.

”På grund av den stora efterfrågan har vi tillsammans med utställningens producent Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum nu gjort en överenskommelse om att utställningen i Malmö förlängs i 4 månader vilket ger privatpersoner och skolor möjligheten att ta del av den fram till januari på Malmömässan”, säger Stefan Papangelis VD för Nordic Exhibitions & Events.

Utställningen, som är producerad av Musealia i samarbete med Auschwitz-Birkenau State Museum, är den mest omfattande vandringsutställningen om Auschwitz som någonsin visats. En gripande och verklig berättelse genom ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia.

Den visar mer än 700 originalföremål från Nazitysklands största och mest dödliga koncentrations-, och förintelseläger, där cirka 1,1 miljoner människor mördades, varav 90 % var judar. Bland de största grupperna av offer fanns också polacker, romer och sinter samt sovjetiska krigsfångar.

Bland föremålen finns bland annat betongstolpar från lägrets inhägnad och offrens personliga tillhörigheter, till exempel resväskor, glasögon och skor. I utställningen kan besökarna också se ett fragment av den ursprungliga baracken från lägret Auschwitz III-Monowitz. En del av utställningens föremål representerar också förövarnas värld. Föremålen, i kombination med ljud- och filminspelningar, berättar inte bara en historia om förföljelse, utan belyser också de många sätt på vilka vanliga människor reagerade på det pågående folkmordet genom handlingar av motstånd, motståndskraft och altruism.

”Jag tror inte att det finns någon viktigare utställning i Skandinavien just nu. Den utforskar mänsklighetens väsen, analyserar gränserna för vad som är mänskligt samt ställer viktiga frågor om vårt samtida ansvar. Jag är glad att folk kommer att kunna se den där längre“, säger Dr. Piotr Cywiński, chef på Auschwitz-Birkenau State Museums.

UTSTÄLLNINGEN I MALMÖ
Under utställningens vistelse i Malmö deltar även olika skandinaviska museer och institutioner som lånar ut imponerande föremål från sina samlingar, däribland Armémuseum, Dansk Jødisk Museum och Malmö Museer.

Dessa föremål, som inkluderar personliga föremål från regionala offer och överlevande, kommer att bidra till att förklara Sveriges och resten av Skandinaviens roll under andra världskriget.

Utställningen samarbetar också med Forum för levande historia, en svensk myndighet som använder Förintelsen och andra brott mot mänskligheten för att arbeta med frågor som tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter, för att anordna en rad offentliga och pedagogiska program. Dessa kommer att innehålla experter på Förintelsen och kommer att vara tillgängliga både personligen och online under hela utställningens gång.

4 månader till i Sverige
Utställningens förlängning med fyra månader är en konsekvens av den stora efterfrågan. På drygt tre månader har utställningen haft 60 000 besökare, varav 25 000 är studenter.

”Vi har blivit djupt överväldigade av den fenomenala besöksresponsen i Malmö. Inte bara av siffrorna i sig, utan särskilt av den tid som besökarna tillbringar med oss – i genomsnitt 2,5 timmar – och den omsorg, uppmärksamhet och respekt de visar för denna historia”, säger Luis Ferreiro, VD på Musealia och utställningsdirektör.

”Vi ser fram emot att ge fler människor möjlighet att besöka utställningen i Malmö. Utställningen om Auschwitz har lockat gäster från hela Skandinavien”, säger Stefan Papangelis VD för Nordic Exhibitions & Events. ”Utställningen skickar med besökare en tydlig varning om att vara vaksam – att inte låta denna historia upprepas och att aldrig anta att den inte kommer att upprepas”, fortsätter Stefan Papangelis.

20 000 skolungdomar från Skåne
Region Skåne och Malmö stad har möjliggjort att över 20 000 skånska högstadie- och gymnasieungdomar fått besöka utställningen kostnadsfritt.

Auschwitz. Not long ago. Not far away. började sin resa i Madrid 2017 med mer än 700 originalföremål, de flesta från det statliga museet Auschwitz-Birkenau. Malmö är det fjärde stoppet inklusive Madrid, New York och Kansas City.

Relaterade länkar

www.auschwitz.net

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS