Debatt| ”Om du vill överleva, gå på tå”. Låt det sjunk in en stund….

Dusan Marinkovic
Backgrundsbild: Kurt Magnusson Porträttbild: Privat | Dusan Marinkovic

6898 tecken och 1109 ord så långt var statsministerns tal på Förintelsens minnesstund för två år sen, den 27 januari 2018. Men av alla dessa väl utvalda ord så kunde inte statsministern finna ett enda om de 500 000 romer som utrotades under förintelsen.

Låt det sjunk in en stund….

Hundratusentals män, kvinnor och barn blev separerade från sina familjer för att sedan bli utrotade. Hela generationer och släkten förvandlades till aska, som om de aldrig existerat.

Barnen som överlevde vittnade om att nazisterna hängde upp en tråd och alla som inte nådde upp till tråden gasades ihjäl. Så spreds ryktet i lägret ”Om du vill överleva, gå på tå”. Förtjänar inte dessa hundratusentals offer och överlevare den dignitet att i alla fall nämnas i ord om inte handlingar.

Idag blir miljontals andra romer förföljda, diskriminerande och nekas sina basala mänskliga rättigheter i Europa. Våra barn döljer sin identitet i skolan, blir kallade Zigenare, EU-medborgare med romskt påbrå blir slagna på gatan. Det var inte heller längesen skånepolisen, som likt nazisterna utförde olagliga etniska registreringar av romer.

Förtjänar inte en av Sveriges äldsta nationella minoriteter att antiziganism blir ett ord som statsministern förknippar med Förintelsen?

4606 tecken och 748 ord så långt var statsministerns tal på Förintelsens minnesdag i fjol den 27:e januari 2019. Statsministern la fram många kloka tankar och personliga reflektioner men inte en enda om romer. Inte ett enda ord den här gången heller.

Statsministern har kanske glömt bort Josef Mengele och hans rasbiologiska teorier. Den galna professorn som älskade att experimentera på romska barn, amputera ben och armar, injektera färg i ögonen på barnen, och testade droger på dem.

Lövfen har glömt bort Z:an på våra jackor, tatueringarna på våra armar och de tusentals romer som nazisterna inte ville slösa tid på och sköt vid första åsyn.

5879 tecken och 944 ord så långt var inrikesminister, Mikael Dambergs anförande detta året på förintelsens minnesstund den 27 januari 2020. Inrikesministern lyckades inte heller han finna några ord för att tala om de 3000 romer som gasades ihjäl under en natt, natten den 2:e augusti 1944.

Jag vet inte vad som är mer ofattbart, att människor kan skapa en så systematisk dödsmaskin att de på en natt kan mörda 3000 barn, kvinnor och män. Eller att två av våra främsta politiker de senaste tre åren uttryckt 17 382 tecken och 2801 ord i tal och skrift men inte ägnat ett enda åt att göra en koppling mellan Romer, Antiziganism och Förintelsen.

Om inte detta är Förintelseförnekelse, så vet jag inte vad är som är det.

Dusan Marinkovic,
Malmöredaktionen
malmo@dikko.nu