Delta i berättelsen om vårt kulturarv – lämna ditt förslag till Sveriges förteckning

Foto Per Bolkert

Luciatåg, knäckebröd, köttsoppa, snapsvisor, Hammarkullenfestivalen, Fem Folks Festivalen, Tschandala/Tattaren – allt detta är exempel på immateriella kulturarv i Sverige. Snart kan du vara med och bestämma vad som ska finnas med på den svenska förteckningen. Lämna ditt förslag senast den 31 oktober!

Källa: isof.se

Vad är ett immateriellt kulturarv? En enkel beskrivning är att det kan vara traditioner och kunskaper som förs vidare mellan människor. Det kan alltså vara högtider, muntligt berättande, hantverk, traditionella maträtter, musik, dans och umgängesformer.

Mellan den 15 september och den 31 oktober 2023 kan du passa på att lämna förslag till Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Förslagen lämnas in via ett formulär på levandekulturarv.se och kan förberedas redan nu. Vi som tar emot ditt förslag jobbar på Institutet för språk och folkminnen (Isof).

– Vi hoppas att många vill vara med och berika bilden av immateriella kulturarv i Sverige idag. Just nu finns allt från lajv till luciafirande på förteckningen, och vi vet att det finns ännu fler exempel på kulturarv med engagerade utövare i landet, säger Maria Nyström, senior rådgivare och ansvarig för arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet på Isof.

Förteckningen innehåller i nuläget över 70 exempel på levande kulturarv, med levande avses att det är traditioner eller uttryck som utövas och delas av människor idag. Det är alltså en lista som växer med tiden och med hjälp av nya förslag som lämnas in varje år.
Syftet med den nationella förteckningen är att lyfta fram vårt gemensamma kulturarv och visa hur det är något människor skapar tillsammans. Den är en del av Sveriges arbete med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet, som Isof ansvarar för att samordna.

– Konventionen vill lyfta betydelsen av levande kulturarv som både delas av stora grupper av människor, men också de som bara har några få utövare. Därför kan både privatpersoner, föreningar och andra grupper lämna förslag till förteckningen, säger Maria Nyström.

Kontakt
Matilda Bergqvist, Institutet för språk och folkminnen (Isof)
E-post: matilda.bergqvist@isof.se
Mobil: 0701-81 67 12

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS