Det romska partiet Roma Luma protesterade framför regeringskansliet i Prag

FOTO: repro video Facebook

Flera medlemmar i det romska politiska partiet Roma Luma protesterade inför regeringskansliet i Prag. De reagerar på rasismen i Tjeckien, verksamheten i romska och proromska ideella organisationer, regeringsrådet för romska minoritetsfrågor och själva Tjeckiens regering.

Cirka 9 medlemmar av Roma Luma och deras anhängare deltog i den cirka två timmar långa protesten. Mitt emot regeringskansliet på Edvard Beneš-vallen vecklade de ut tre banderoller, en flagga med inskriptionen Roma Luma och en romsk flagga.

Enligt en av de två presidenterna för Roma Luma Marc Cavali och Emil Zajac har ideella organisationer och regeringens råd för romska minoritetsfrågor aldrig hjälpt någon rom under deras 30-åriga existens och har inte gjort någonting för romer .

Du har aldrig gjort något för romerna, så att de människorna kan leva normalt och leva här med värdighet. Du försöker installera ditt folk, som Romdrom, Romanonet, RomPraha och andra och andra icke- vinstorganisationer, där man kommer överens med varandra och försöker agera för romerna. Ni har det tydligt skrivet här, ni kan se det här, säger Marco Cavali i en av livesändningarna som demonstranterna sänder på det sociala nätverket Facebook, pekar på en banderoll där det står: Romerna har ingen representation i regeringen, men rasister ja! Ni har att göra med oss ​​utan oss. Romarådet är inte vår representation. Romeo representerar inte oss heller!

Cavali hävdar i videon att EU skickade 39 miljoner euro till Tjeckien för romerna. ”Inte för ideella organisationer, utan för romerna, så att romerna kan ha det bättre och pengarna inte finns att hitta”, och tillade att folket inte har något stöd.

Det romska politiska partiet Roma Luma har länge motarbetat ideella organisationer. I sitt valprogram på den officiella hemsidan har han till exempel meningen: ”Dessutom är det nödvändigt att stoppa stödet till migrations ideella organisationer.”

I årets kommunfullmäktigeval ställde Roma Luma upp fullbesatta kandidater i Sokolov, Raspenava och Hradec Králové. Den har fyra kandidater i Mělník, och ordförande Marco Cavali kandiderar i Prag 11 på den tidigare SPD-medlemmen Robert Vašíčeks kandidatlista. För detta fick han hård kritik från några romer .

Källa reomea.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS