Diskrimineringsombudmanen ser skäl att misstänka diskriminering i operation mot romer

pixabay

Nyheten om Helsingforspolisens operation kom fram i våras. Magasin DIKKO har tidigare skrivit om händelsen i Helsingforspolisen har fört bok över romer – nekar till etnisk profilering och Helsingfors polisinrättning övervakade romer, etnisk profilering? Då handlade det om att polisen nekade till att det skulle handla om etnisk profilering av romer. Men nu säger ombudsmannen att man kan anta att diskriminering har skett.

Det började med att polisen i Helsingfors 2013 inledde vad man kallade en preventions- och informationsinsamlingsoperation. Operationen pågick ända fram till år 2015 och fortsatte sedan delvis de två följande åren. Verksamheten var särskilt inriktad på den romska befolkningen.

Det fördes bok över romernas rörelse av polisen, vilka grupper de umgicks i och vilka fordon de använde. Operationen hade kodnamnet KURI1. Kuri betyder disciplin. När uppgifterna om operationen kom fram nekade Helsingforspolisen att de hade fört bok över romerna – de nekade till etnisk profilering.

Operationen har utretts först flera år i efterskott, trots att åtminstone polisinrättningen i Helsingfors har varit medveten om den i hög grad. En tillräcklig utredning av det inträffade och en öppen behandling av det är centralt, för att åtgärderna för att stärka förtroendet för polisen bland romerna ska vara framgångsrika. I ärendet har romerna också rätt till tillräcklig information, konstaterar diskrimineringsombudsman Kristina Stenman i ett pressmeddelande.

Polisstyrelsen utredde operationen 2021 men ansåg då att det inte handlade om diskriminering. Men enligt ombudsmannen så är polisstyrelsens bedömning bristfällig och Diskrimineringsombudsmannen rekommenderar att operationen utreds ytterligare, och att den romska befolkningen också ska höras i frågan.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS