Helsingforspolisen har fört bok över romer – nekar till etnisk profilering

Trots att Helsingforspolisen under fyra år har haft en informell loggbok som registrerade romers rörelser och deras bilar, förnekar biträdande polischefen etnisk profilering, men medger att misstag begåtts. Nu utreds saken av Polisstyrelsen.

Jag skulle under inga omständigheter kalla det här etnisk profilering. Det har skett några misstag under resans gång, men polisen har gått mycket framåt och rättat till verkligt mycket, säger biträdande polischef Heikki Kopperoinen vid Helsingforspolisen till Yle.

Yle skriver att Helsingforspolisen under åren 2013–2017 hade en informell loggbok, en blogg. Där finns det omkring tusen anteckningar om hur romer har flyttat, vilka de umgicks med och vilka fordon de åkte i.

Rasism och diskriminering har förändrats över tid

Kopperoinen förklarar anteckningar med att de gjordes för att polisen under den tidsperioden utredde ovanligt många skjutvapenbrott, där romer enligt honom var inblandade.

Hösten 2013 ska polisen ha gett polispatrullerna direktiv om att ingripa och ha låg tolerans i den här typen av brott. Vilket enligt Yle ska ha lett till att romer stoppades utan en tydligt angiven orsak.

Polisstyrelsen ska enligt Yle nyligen ha börjat utreda fallet.


Fakta:

Etnisk profilering är när man använder kriterier baserade på etnisk tillhörighet eller förmodad etnisk tillhörighet. Diskriminerande etnisk profilering är när sådana kriterier inte är sakligt motiverade. I synnerhet är det synliga etniska minoriteter som utsätts och riskerar att utsättas.

Läs mer:

Slumpvis utvalda -ras/etnisk profilering i Sverige Civil Rights Defenders i samarbete med Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet
December 2017

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS