Drömmarnas tält: ”Det gör nåt med blodet när de spelar”

Salamanca Taikon Gonzalez, Sima Eriksson, Ebba Westerberg och Robert Svärd i Drömmarnas Tält. Foto:Nadim Elazzeh

Johanna Olsson och Linda Lundqvist från magasin DIKKO var med på premiären av Drömmarnas tält. Efter förställningen beskrev Johanna sin känsla med orden ”jag har musik i hela kroppen”.

Text: Johanna Olsson

”Det gör nåt med blodet när de spelar”

Fredag kväll kl 18.30 slår Linda och jag oss ner på våra platser. Framför oss en hållplats av västtrafik-modell. Fast bättre. Vi sätter oss för att vänta på bussen i det vackraste av sällskap, när Arthems ensemble meddelar att det inte kommer någon buss. Och ”gör som vanligt”.

Plötsligt hörs ”Det var en gång…” och strax får vi ge oss ut på en helt annan resa än den som sker från en hållplats i Göteborg, en som ska ge oss rosor på kinderna och värme i våra novemberkalla kroppar. Guldfötter, bjällror och kastanjetthänder virvlar över scenen och varm, djup sång lotsar oss in i den romska sagoskatten. Allt ackompanjerat av medryckande gitarrspel och rytminstrument. ”En fantastiskt realistisk skildring av romsk historia och en kärleksfull flirt med fördomar och historier. Deras guldfötter angav tonen innan de ens börjat.” säger Linda Lundqvist.

Allt eftersom vi får möta de olika karaktärerna ur sagorna, njuta av Salamanca Taikon Gonzales och Sima Erikssons sång och dans – till tonerna från Ebba Westerbergs och Robert Svärds musik – får publiken allt svårare att sitta stilla. Vi gläds med den blåslagne pojken när han hittar sin nya familj, nickar förnumstigt åt pojken som fick bli tronarvinge och håller andan när Romea med det goda hjärtat befriar ormarna från jätten.

Timmen virvlar förbi lika fort som dansarna och vi vill ha mer, även efter applådtack och extranummer. Sprickfärdiga av musik och dans, med blossande kinder går vi ut i novemberkvällen. Vi enas om att vi älskade tempot, attityden och musiken och att föreställningen var alldeles för kort, innan vi skiljs åt. Det är en föreställning för alla med hjärta och fantasi. Linda försvinner i en taxi och själv får jag gå ett varv i utkanten av torget för jag är tvungen att sjunga ur mig lite av all musiken som bubblar i mig innan jag kan sätta mig på en helt annan hållplats för att ta spårvagnen hem. En kväll i Drömmarnas tält var precis vad jag behövde för att mota bort mörker och kyla, och det är sant som de säger i sagan: ”Det gör nåt med blodet när de spelar.”

Salamanca Taikon Gonzalez
Sima Eriksson 
Foto Johanna Olsson

Folkteaterns hemsida står det att Drömmarnas tält är en scenisk fest för själ och hjärta, en lovsång till fantasins kraft där delar av den romska sagoskatten återberättas med ny dramatik, musik och dans. Hör om Romea som trillar ner i skogens magiska brunn. Hör om makthavarens dotter som har psykisk ohälsa, hönan i ugnen och den ensamma tiggande pojken som hittar ett hem på andra sidan älven. Och vem har den vackraste drömmen? I Drömmarnas tält framträder det som inte finns men som en gång fanns. 

Salamanca Taikon Gonzalez
Foto Linda Lundqvist

Föreställningens längd: ca 60 min

Medverkande på scen:
Salamanca Taikon Gonzalez
Sima Eriksson 
Robert Svärd
Ebba Westerberg 

Team:
Text – Lucia Cajchanova 
Idé – Arthem – Romska teatern
Regi – Anna Ulén & ensemblen
Scenografi & projektioner – Camilla Engman
Kostym – Fianna Robijn & ensemblen
Ljusdesign – Anna Wemmert 
Koreograf – Ann Sehlstedt & ensemblen
Komposition & arrangemang – Arthem

Produktion:
Arthem & Possibilitas 

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS