Efterlängtat steg mot en kulturinstitution för meänkielitalande

Midsommarfestivalen Aurinkofesti. Foto: André Larsson

En viktig milstolpe på vägen mot en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset har uppnåtts. Under tre år har frågan utretts inom ramen för ett projekt. Välkommen att ta del av slutrapporten POPPA – ”het” på meänkieli.

Källa: TT

”Många av oss unga vet inte om att vi tillhör en urgammal minoritet, ändå bär vi den ärvda skammen. Den skammen måste vändas till stolthet.” 

Kulturskribenten Mattias Timanders ord inleder rapporten POPPA. I den sammanställs resultaten från djupintervjuer och digitala workshops, studiebesök och town hall-möten. Barn och vuxna, politiker och kulturaktörer har kommit till tals. 

Det är Föreningen Norden Norrbotten och projektledare Maja Mella som på uppdrag av Region Norrbotten genomfört projektet Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Sådan verksamhet saknas idag. För Region Norrbotten är det viktigt att skydda och främja nationella minoriteters språk och kultur. Det är en prioriterad fråga att öka kunskapen om historia och kulturarv. 

I POPPA finns flera förslag på insatser. Det handlar om ett huvudmuseum, ett digitalt informationscentrum och forskning på området. Förstudien ska nu behandlas av politiken på både regional och nationell nivå. 

POPPA Slutrapport Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset.pdf

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS