Enköpings kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag

Foto Cato Lein

Enköpings kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag 27 januari med minnesceremoni, utställningar, konsert och föreställningar. Över hela världen samlas människor i den årliga manifestationen.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Den internationella minnesdagen för Förintelsens offer är en nationell minnesdag i Sverige sedan 1999.

– Vi bär alla ett viktigt ansvar att fortsätta minnas och berätta om Förintelsen, speciellt eftersom vi närmar oss en tid när överlevarna inte kan berätta om detta själva. Idag ser vi tydligt att antisemitism, rasism och främlingsfientlighet fortfarande är ett verkligt hot. Därför är det så viktigt att vi stannar upp, minns, och drar lärdom av historien, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M).

Minnesceremoni för Förintelsen

På Förintelsens minnesdag blir det en minnesceremoni på biblioteket i Enköping med tal, föredrag, utställning och musik. 

Programmet för kvällen innehåller ett föredrag av Bernt Hermele, journalist och författare. Bernt Hermele berättar om sitt arbete med att samla in 120 berättelser från den sista generationen förintelseöverlevare. Det är starka vittnesmål om mänsklig grymhet, men också om hur man behåller sitt människovärde under omöjliga omständigheter samt hur man, i en del fall, kämpar för att återfå det.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M) håller ett tal och Uppsala kammarsolister framför musik av Wilhelm Stenhammar och Pavel Haas. Irma Aalto, samordnare för finskt förvaltningsområde berättar om hur vi i Sverige skyddar nationella minoriteter, deras språk och kultur. Värd för kvällen är Jonas Nyström, chef för upplevelseförvaltningen.

Tid och datum: torsdag 25 januari klockan 19–20

Plats: biblioteket i Enköping, Ågatan 29

Utställningar om Förintelsen

Minnesdagen uppmärksammas med två utställningar mellan den 17–31 januari.

Överlevarna  en fotoutställning med bilder av Cato Lein

Ett urval fotografier från boken Överlevarna av Bernt Hermele och Cato Lein. Lein har arbetat för kulturredaktionerna på Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten. Cato Lein vann Svenska Fotobokspriset 2023 med boken ”Northern Silence”, där han med storformatskamera skildrade norska Finnmarken.

Tid och datum: klockan 15–19 varje dag 17–31 januari

Plats: Cato Leins bilder projiceras på Joars fasad och visas på biblioteket, Ågatan 29

Barn under Förintelsen

Utställningen är producerad av Forum för Levande historia och handlar om den tyska naziregimens folkmord på judiska och romska barn under Förintelsen. Barn som nazisterna helst såg inte hade fötts, som utgjorde ett hot mot framtiden och därför måste förintas. Barn under Förintelsen visas på alla folkbibliotek i kommunen.

Föreställningen Hans namn var Emerich

Elever från årskurs 6–9 och gymnasiet bjuds in att se föreställningen Hans namn var Emerich. Föreställningen är baserad på Emerich Roths självbiografi och handlar om hans upplevelser under andra världskriget och i förintelselägren. Den tar oss från barndomen i dåvarande Tjeckoslovakien, genom det stökiga 1930-talet till förintelselägrens ofattbara brutalitet. Det är en berättelse om hopp, förtvivlan och om Emerich oövervinnerliga grundtanke att kärlek i slutändan alltid vinner över hatet.

Tid och datum: tisdag 23 januari klockan 10 och 13 och onsdag 24 januari klockan 10 och 13

Plats: Joar, Ågatan 29             

Andakt och konsert med Enköpings blåsorkester

Enköpings kommun och Svenska kyrkan uppmärksammar minnesdagen med andakt och konsert. ”I det stora sker det lilla”, kyrkoherde Lena Brolin inleder kvällen med andakt och ljuständning. Enköpings blåsorkester framför musik av J.S. Bach, S. Prokofjev, J. Sibelius, T. Huggens och Howard Shore under ledning av Patrik Eriksson.

Tid och datum: tisdag 23 januari klockan 19

Plats: Vårfrukyrkan, Kyrkogatan

Aktiviteterna i samband med Förintelsens minnesdag är ett samarbete mellan Enköpings kommun, Forum för levande historia, Författarcentrum, Fredens hus, Musik i Uppland, Enköpings blåsorkester, Svenska kyrkan i Enköping och Amnesty grupp 215.

Mer information

Alla aktiviteter som arrangeras i samband med Förintelsens minnesdag finns i kommunens evenemangskalender: enkoping.se/evenemang

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS