Europadagen 2023: Vi firar Europas enighet

Europadagen 2023 firas till minne av Schumandeklarationen från den 9 maj 1950. Kring den 9 maj anordnar EU-institutionerna tillsammans med EU:s delegationer och representationskontor världen över många olika aktiviteter både online och på plats, för att ge allmänheten tillfälle att upptäcka och ta del av EU.

I år kommer Europadagen att föra samman invånarna så att de kan lära sig mer om hur EU arbetar för fred, säkerhet och demokrati genom att stå fast mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina och andra konflikter i världen. Europadagen 2023 är även en möjlighet för besökare att få en ökad förståelse av EU:s arbete för att göra Europa grönt, digitalt och konkurrenskraftigt, rättvist och kompetent, liksom starkt, resilient och säkert. I år sätts också särskilt fokus på Europaåret för kompetens, som inleds den 9 maj.

Både på och i anslutning till Europadagen anordnar EU-institutionerna flera olika interaktiva aktiviteter på plats i de 27 medlemsländerna och runtom i världen.

EU-institutionerna i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg bjuder in till aktiviteter följande dagar:

  • Det hela startade lördagen den 6 maj: EU-institutionerna i Bryssel öppnar dörrarna för allmänheten.  Mer information om programmet finns på webbplatsen om Europadagen.
  • Tisdag den 9 maj:  I Luxemburg kan allmänheten besöka EU-domstolen och Europabyn, som byggs upp av kommissionens representationskontor tillsammans med de nationella myndigheterna, medlemsländernas ambassader, EU-institutionerna i Luxemburg och civilsamhället. Mer information finns på webbplatsen om Europadagen i Luxemburg.
  • Lördag den 13 maj: Allmänheten får besöka Europaparlamentet i Strasbourg och lära känna Europas största demokratiska organ. Mer information finns på Europaparlamentets webbplats om Europadagen.

Den 9 maj står EU också värd för festivalen för Europaåret för kompetens. Festivalen kommer att kopplas till många andra kompetensinriktade aktiviteter i olika delar av Europa. Mer information om detta och om lokala aktiviteter i Europa finns på webbplatsen för Europaåret för kompetens.

I de 27 medlemsländerna och i resten av världen kommer EU-institutionerna och deras partner och nätverk att fira Europadagen genom flera engagerande, informativa och underhållande aktiviteter. I nära samarbete med Europaparlamentets förbindelsekontor, Europa direkt-kontoren och andra nationella och regionala partner uppmärksammar EU-kommissionens representationskontor dagen med olika lärorika och underhållande aktiviteter och quiz, festivaler, idrottsaktiviteter, kulturevenemang och debatter samt kampanjer i sociala medier.

EU:s delegationer kommer dessutom att uppmärksamma Europadagen runt om i världen och belysa Europas enighet och solidaritet.

Mer information om EU:s aktiviteter på Europadagen 2023 finns på institutionernas webbplats för Europadagen.

Läs mer

Europadagen 2023

Schumandeklarationen från den 9 maj 1950  

Europaåret för kompetens

Visit the EU | Facebook

Hashtagg: #Europadagen

Kontaktuppgifter för allmänheten på alla officiella EU-språk, ukrainska och ryska: https://european-union.europa.eu/contact-eu_sv

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS