Författaren och journalisten Mian Lodalen berättar om boken “Lisa och Lilly”

Foto: Elisabeth Ohlson

Kärleken börjar i Gävle. Årets festival pågår mellan 12-15 augusti där du kan delta i Pride House. Pride House, som inryms i Musikhuset Sjömanskyrkan, värnar vi om det demokratiska samtalet och vikten av att mötas, reflektera bakåt och blicka framåt. Här möts organisationer, föreningar, politiska partier och individer och utbyter erfarenheter och pratar om frågor och utmaningarna inom HBTQI-rörelsen.

Mian Lodalen som var Dubbelnominerad till QX Gaygala 2021 hade under fredagen ett författarsamtal om sin bok ”Lisa och Lilly” som är en kärleksberättelse om två kvinnor. I boken smiter Lisa och Lilly hemifrån och möts första gången en ljum sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken. Ett år senare, i september 1911, hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö.

Jag lyssnade på boken och hade svårt att bryta när kvällen led mot natt. Det är en gripande och fascinerande berättelse som tog mig med på en resa i den dynamiska tiden kring förra sekelskiftet. Det var ett Stockholm som mer än något annat var ungdomarnas, kvinnornas och arbetarnas stad. Jag följde Lisa och Lilly under deras omtumlande sista år i livet och det kändes som jag kände dem, i vilket fall som helst så kände jag med dem och deras förbjudna kärlek. Det är en varm och kärleksfullt berättad bok.

HÄR kan du lyssna på Mian Lodalens författarsamtal som arrangerades under Gävle Pride av VänsterpartietRFSL Gävleborg & ABF Gästrikebygden. Samtalet börjar cirka 2 minuter in i sändningen.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS