Förintelsen som Sverige glömde uppmärksammas på Black Ribbon Day

För femte året i rad högtidlighåller Göteborgs Stad Black Ribbon Day den 23 augusti, den europeiska minnesdagen för alla som fallit offer för nazism, stalinism och andra totalitära regimer. I år uppmärksammas dagen med ett samtal om boken Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde.

Det är viktigt att ha kunskap om det förflutna för att kunna forma framtiden. Avskyvärda brott mot mänskliga fri- och rättigheter får aldrig glömmas, säger Anneli Rhedin, kommunfullmäktiges ordförande som ska tala på arrangemanget.

Black Ribbon Day härstammar från demonstrationer som hölls i västvärlden på 1980-talet, för att protestera mot de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begicks i dåvarande Sovjetunionen.

Göteborgs Stad uppmärksammar dagen dels för att visa respekt för de göteborgare som har flytt från totalitära regimer, dels för att ge information och kunskap om vad som skett och vad som tyvärr fortfarande pågår runt om i vår värld, förklarar Anneli Rhedin.

Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde

Julen 1943 erkänner en svensk nazist för polisen att hans SS-förband utförde en massaker på 200 judar i den ukrainska byn Husiatyn. 80 år senare försöker författarna Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson genomföra förundersökningen som aldrig blev av, tillsammans med den sista överlevaren, och som har resulterat i boken ”Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde”.

Nu kommer författarna till Stadsbiblioteket på Black Ribbon Day, den 23 augusti, för att berätta om sitt arbete. Boken bygger bland annat på vittnesmål som aldrig tidigare har presenterats samt ett omfattande researcharbete genomfört under många år, både i arkiv och på plats i Ukraina.

Program 23 augusti

Start klockan 18.00

Poesiuppläsning av poeten Lizette Romero Niknami vars debut ”De försvunna” är en berättande poesibok som utgår ifrån 1970-talets Chile och Argentina under militärdiktaturerna.

Tal av kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin. 

Författarna Johan Ulvenlöv och Matti Palm berättar om arbetet med boken ”Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde”. Samtalsledare är Anna Grinzweig Jacobsson, författare samt ledare för Judiska salongen.

Avslutning klockan 19.30.

Black Ribbon Day arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Stadsbiblioteket.   

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS