Förlängd spelperiod för ”Nomad” på Folkteatern

Just nu turnerar föreställningen Nomad i hela Sverige. I maj kommer föreställningen till Folkteatern för en spelperiod som nu förlängs med tio föreställningar. Sofia Jannoks samiska och Salamanca Taikon Gonzalez romska rötter möts. Personliga erfarenheter och fördomar de möter i vardagen flätas samman med reflektioner över hur vi människor bor och lever.

Källa: mynewsdwsk.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

I maj kommer föreställningen Nomad till Folkteatern och tack vare ett stort publikintresse förlängs nu spelperioden med hela tio föreställningar. Göteborgspremiären sker den 14 maj och föreställningen spelas på Lilla scenen till och med den 1 juni.

Genom tiderna har nomadlivet både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter. I Nomad delas erfarenheterna av två karaktärsstarka artister från två nationella minoriteter. Med sig i det gemensamma bagaget finns ett rikt musikaliskt arv, oförglömliga mormödrar, trogna hundar, gränser som öppnas, gränser som stängs och resor som fortsätter vidare.

– För oss innebär ordet nomad både frihet och fångenskap. Friheten att följa det levnadssätt som ligger i våra kulturer, men fångenskap i att målas in i ett stereotypt hörn, säger Sofia Jannok.

– Föreställningen handlar om det mäktiga mötet mellan våra samiska och romska rötter, vilket framför allt manifesteras i vår musik där jojk och flamenco blandas, men även i de historier vi berättar – om våra kulturers kamp i marginalen och om hur våra familjer har rest, säger Salamanca Taikon Gonzalez, Arthem – Romska teatern.

Nomad får publiken följa med på en resa genom det samiska och det romska nomadlivet. I en föreställningsväv, broderad med jojk och flamenco, berättas det personligt om minnen, upplevelser och drömmar – samlade erfarenheter där hemkänsla mer handlar om ritual än val av tapet.

– Genomgående i pjäsen löper frågan om vad hem och hemkänsla kan vara. På samiska har vi ett talesätt. I stället för ”borta bra, men hemma bäst” säger vi ”det är bättre att vara på väg än att vara fast”, säger Sofia Jannok.

Föreställningen är skapad efter intervjuer med artisterna Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok, av dramatikern Lucia Cajchanova och är regisserad av Anna Ulén. Uppsättningen är producerad av Riksteatern och Arthem i samarbete med Folkteatern Göteborg.

Nomad
Urpremiär: 3 mars i Östersund
Göteborgspremiär: 14 maj på Folkteatern, Lilla scenen
Spelas till och med 1 juni
Föreställningslängd: 1 h och 15 minuter utan paus

Riksteatern och Arthem i samarbete med Folkteatern Göteborg.

För mer information och för att boka intervjuer, kontakta Karolina Lindblad, pressansvarig på Folkteatern Göteborg, karolina.lindblad@folkteatern.se eller 0735-24 97 20.

Ensemble:
Sofia Jannok
Salamanca Taikon Gonzalez
Robert Svärd

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS