Förre minoritetspolitiske utredaren menar att det händer för lite inom minoritetspolitiken

Lennart Rohdin under arbetet med minoritetsutredigeringen. Foto BiL

Valet närmar sig med stormsteg när den förre statlige utredaren Lennart Rohdin utvärderar minoritetspolitiken. Han är kritisk till den minoritetspolitik som förts, även om han även ser att det finns det som lyst upp det minoritetspolitiska mörkret.

Lennart Rohdin var 2017 regeringens särskilde utredare och lade fram förslag till en stärkt minoritetspolitik. Han var då kritisk till hur Sverige hanterar sitt urfolk och sina nationella minoriteter. I hans analys idag är han är fortsatt kritisk.

Det som är det allvarliga är att det fortfarande inte sker något för att stärka minoritetsspråken i skolan. Och det är ändå det som är kärnan i minoritetspolitiken. Ska vi få människor i fortsatta generationer att kunna använda sina minoritetsspråk så måste skolan börja fungera och det gör den inte idag, säger han till Svt.

SÁPMI

Det som lyst upp det minoritetspolitiska mörkret

Det han anser varit positivt i statens minoritetspolitik under de senaste åren, om än bara på pappret, skärpt minoritetslagen och gjort tydligare skrivningar när det gäller rätten till äldreomsorg och förskola på minoritetsspråk i förvaltningskommuner.

Men han vill se en uppföljningsmyndighet som kan skapa ett tryck på kommunerna att genomföra viktiga åtgärder.

När så många av landets kommuner så många år efter att vi fått en lag och efter det att lagen har skärpts fortfarande struntar i minoritetslagen. Det visar väldigt tydligt att uppföljningen inte fungerar.

SÁPMI

Se tre  frågor till Lennart Rohdin inför valet  om minoritetspolitiken HÄR

Minoritetspolitiskt bokslut 2022
Barns rätt att lära sig nationellt minoritetsspråk – SVT Nyheter

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS