Försvarsmakten säger att det kan bli krig i Sverige. Läs här hur du kan förbereda dig

pixabay

Det kan bli krig i Sverige och svenskarna bör förbereda sig för krig. Uttalanden de senaste dagarna från ledande politiker och militärer är kanske inte det svenskarna vill höra, men Rysslands anfallskrig mot Ukraina innebär ett ökat hot också mot Sverige.

Källa: redaktionen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Den senaste tiden har retoriken om att det kan bli krig i Sverige skärpts påtagligt. Vid säkerhetskonferensen Folk och Försvar sade exempelvis civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) att det kan bli krig i Sverige och alla svenskar måste agera för att stärka landets motståndskraft. Överbefälhavare Micael Bydén sade något liknande när han talade om att svenska folket. Vi måste förstå allvaret i situationen och att vi måste förbereder oss på individnivå. Källa: svt.se

Försvarsmaktens bedömning av läget i Sveriges närområde

Den ryska invasionen av Ukraina påverkar Sveriges säkerhet. Men risken för ett väpnat angrepp mot Sverige bedöms just nu som låg. Samtidigt finns det en ökad risk för påverkansoperationer och andra fientliga aktioner. Sabotage mot infrastruktur under havsytan har skett, cyberangrepp sker återkommande och politiska påverkanskampanjer riktade mot Sverige pågår. Försvarsmakten följer utvecklingen noga och bevakar Sveriges territorium och närliggande områden dygnet runt. Försvarsmakten har en bra bild av läget runt Sverige och god kännedom om Rysslands kapacitet, såväl i Ukraina som i vårt direkta närområde.

Aktuell information om säkerhetsläget

Förbered dig för kris

Det går knappt att föreställa sig mörka städer, utkylda bostäder, mat som förstörs och stora problem med att få information om vad som händer eftersom internet inte fungerar.

Här samlar vi tips på hur du stärker din motståndskraft.

Bli krisredo i hemmet – viktiga saker att tänka på

I en kris kommer samhällets resurser i första hand gå till de som behöver det allra mest. Utgå därför från att du kan behöva klara dig själv i upp till en vecka. Då är det bra att kolla upp vad du ska tänka på och vilka saker du bör ha hemma. Hur har du det med saker som mat, vatten, värme, ljus, informationsteknik, husapotek och betalmedel? Kolla in våra tips på hur kan preppa och förbereda dig:

Hemberedskap

Vid en kris kommer samhällets hjälp först gå till dem som behöver den bäst. Planera därför för att kunna klara dig själv i en vecka, gärna längre om du kan. Utgå ifrån dina egna och dina näras förutsättningar och behov. Det kan ta lång tid innan vardagen fungerar normalt igen. Att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka kallas för att ha en hemberedskap.

Här kan du se listan på varor och saker du behöver förbereda i händelse av kris.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS