Gävle tingsrätt har tagit upp ett åtal om Hets mot folkgrupp

pixabay

Den 16 augusti var det rättegång i Gävle Tingsrätt angående åtalet om hets mot folkgrupp. En anmälan hade upprättades efter det att en man bland annat skrev att ”romer stjäl allt dom ser” i en gruppchatt på en skola.

Läraren och skolan tog avstånd från mannens påståenden och förklarade att det inte var rätt forum att föra den typen av diskussioner. Läraren fick mer än en gång förklara för mannen att hans uttalanden inte var okej eftersom skolan har nolltolerans när det gäller rasism fördomar och personliga påhopp.

Mannen menar att anmälan, är löjligt och fjantigt. Han anser inte att det han sagt är ett brott, eftersom han har bett om ursäkt och då borde det inte vara några problem.

Magasin DIKKO har tidigare skrivit, bland annat, om att Bert Karlsson “fattar ingenting” av anmälan om Hets mot folkgrupp

Tonen på sociala media och i chattar är generellt hård. Den här gången har det också fått konsekvenser då den som skriver har blivit åtalad.

Facebook har infört tre nya funktioner i kampen mot rasism och hat på Instagram

På åklagarmyndighetens hemsida står det:

Hets mot folkgrupp

Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Dom faller den 30 augusti. DIKKO fortsätter rapportera om fallet.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS