Idag Grattar vi alla mammor

privat foto

Att vara mamma handlar aldrig om biologi utan är en känsla. En känsla som ger rikedom åt livet. Mors dag firas i Sverige sista söndagen i maj. Tanken med mors dag var från början att mamman skulle denna dag vara ledig från sina hushållssysslor. Det har genom tiderna förändrats och idag är mors dag en högtid då barnen ska fira sina mammor eller de personer som de ser som sina mammor.

Precis som många av våra andra traditioner kommer även denna tradition från USA. Mors dags-traditionen skapades för länge sedan med syftet att uppmärksamma mammor. Man kan se en koppling till firandet av ”Mothering Sunday”, midfastosöndagen. 1607 var det dagen då ”bortaboende barn” skulle få besöka sitt föräldrahem. De hemvändande barnen förväntades då att ha med sig gåvor till sin mor, traditionen innebar även ett besök i kyrkan.

Men det var den amerikanska lärarinnan, Anna Jarvis från Philiadelphia, som anses vara den person som införde det mer moderna firandet av mors dag. Hon arrangerade en gudstjänst på årsdagen av sin mors bortgång, den 10 maj 1905, där temat moderskärlek var det centrala. Alla besökarna fick en vit nejlika, som var hennes mammas favortiblomma, och kyrkan pryddes med blommor. Anna Jarvis hedrande av sin mor blev den tradition som sedan spreds vidare i USA. 1914 blev dagen en officiell högtid och i USA firar man mors dag andra söndagen i maj.

Som det mesta som börjar i USA fick det spridning till Europa och Storbritannien, och nådde till sist även Skandinavien. I Sverige tog firandet av mors dag fart först 1919. Författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg var då initiativtagaren. Mors dag firas fortfarande helt enligt Cecilias förslag – den sista söndagen i maj. Hennes tanke var att att det vid denna tidpunkt fanns gott om blommor att plocka i hela landet. För att ge blommor till sin mamma på mors dag är allmänt vedertaget och något som många fortfarande anser vara ett viktigt inslag i firandet. 

Så gå ut och plocka en bukett blommor till den person du ser som din mamma, om hon finns i den närhet. Annars funkar det bra med ett gratulationssamtal eller nåt annat sätt att visa uppskattning.

Källa: so-rummet.se

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS