Antisemitismen lever kvar i EU och påverkar judar både online och offline. Oron kring säkerheten och upprepade erfarenheter av trakasserier tvingar många att dölja sin judiska identitet. Dessa alarmerande insikter kommer från den senaste undersökningen av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA).
EU samt vissa medlemsstater har infört åtgärder och handlingsplaner för att bekämpa antisemitismen. EU-länderna måste bygga vidare på dessa insatser för att se till att judar kan leva sina liv med värdighet, fria från hat och rädsla. Detta är särskilt viktigt med tanke på hur den pågående konflikten i Mellanöstern
har påverkat judiska samfund i Europa.
FRA:s tredje undersökning om diskriminering och hatbrott mot judar i EU illustrerar deras erfarenheter och uppfattningar om antisemitism och visar vilka hinder de möter om de vill leva ett öppet judiskt liv. Undersökningen genomfördes innan Hamas-attackerna den 7 oktober 2023 och Israels militära insats i Gaza. Rapporten innehåller dock information om antisemitism som samlats in från tolv judiska samhällsorganisationer mer nyligen. Judiska personer har upplevt fler antisemitiska incidenter sedan oktober 2023, och vissa organisationer rapporterar en ökning på mer än 400 procent.
Undersökningsresultaten pekar på följande:
- Ökande antisemitism: 80 procent av de svarande anser att antisemitismen har ökat i deras land under de fem år som föregick undersökningen.
- Höga nivåer av antisemitism på nätet: 90 procent av de svarande utsattes för antisemitism på nätet under året före undersökningen.
- Antisemitism i den offentliga sfären: Under året före undersökningen angav 56 procent av de svarande att de utsatts för antisemitism offline från personer de känner, och 51 procent via medier.
- Trakasserier: 37 procent uppgav att de trakasserats på grund av att de är judar under året före undersökningen. De flesta av dem utsattes för trakasserier flera
gånger. Antisemitiska trakasserier och våld äger oftast rum på gator, i parker eller i butiker. - Frågor som rör säkerhet och skydd: De flesta svarande är fortfarande oroliga för sin egen (53 procent) och sin familjs (60 procent) säkerhet och trygghet. FRA:s forskning har genom åren visat att antisemitismen tenderar att öka i tider av spänningar i Mellanöstern. I denna undersökning anger 75 procent av deltagarna att de hålls ansvariga för den israeliska regeringens handlingar på grund av att de är judar.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS