Jobb: Språkteknolog till Nationella minoritetsspråk

Wikipedia

Antal platser: 1 

 Stad: Stockholm

 Publicerad: 2023-06-14

 Sista ansökningsdag: 2023-07-05

Sök jobbet HÄR

Språkteknolog

Vi söker flera Språkteknologer just nu till olika avdelningar inom Isof. Här är en av de spännande tjänsterna.

Om Isof

Isof är en statlig myndighet som samlar in, bygger upp och sprider kunskap om språk och kultur i Sverige. Vi finns till för alla och är en resurs för många yrkesgrupper, föreningar och organisationer. Vi bistår regeringen med underlag och ger stöd till andra myndigheter.

Läs mer om oss på vår webbplats isof.se

Uppdraget

Du kommer att arbeta på Avdelningen för nationella minoriteter och svenskt teckenspråk. Avdelningen ansvarar för verksamheten som rör de nationella minoritetsspråken, det svenska teckenspråket och myndighetens språkcentrum. Avdelningen bereder beslut om fördelning av statsbidrag för insatser till stöd för de nationella minoritetsspråken. Vid avdelningen finns ett resursteam i vilket du kommer att ingå samt två enheter; Enheten för språkvård och Enheten för språkcentrum

Dina arbetsuppgifter kommer att bestå av att utveckla språkteknologiska resurser för de nationella minoritetsspråken, t ex regelbaserade språkmodeller, stavningskontroll, korpushantering, elektroniska lexikon och termlistor. Du kommer att vara delaktig i att sprida kunskaper om språkteknologiska verktyg, bistå i arbetet med att samla in texter och termer på de nationella minoritetsspråken och svenskt teckenspråk, extrahera och bearbeta det språkliga materialet som producerades vid myndigheten för att sedan kunna publicera detta som öppen data. Dessutom kommer du, i samverkan med medarbetare och externa aktörer, hantera och tillgängliggöra språkliga resurser för talare av de nationella minoritetsspråken och svenskt teckenspråk, språkvårdare, forskare, etc samt utveckla avdelningens interna system för att hantera och arbeta med metadata.

Din bakgrund

Du har högskoleutbildning inom språkteknologi, datorlingvistik eller annan likvärdig utbildning. Du har erfarenhet av att utveckla prototyper från konceptstadiet till implementering och praktisk erfarenhet av att arbeta i större samarbetsprojekt, gärna i ett nordiskt sammanhang. Du har dokumenterade kunskaper och erfarenhet om flerspråkigt språk- och terminologiarbete på myndigheter, god förmåga att arbeta med insamling, beskrivning, tillgängliggörande och lagring av språkliga data och har god kännedom om arbete med och forskning om språkteknologi, flerspråkighet, nationella minoritetsspråk, och språkpolitik i Sverige och Norden samt goda kontakter med myndigheter och organisationer som arbetar med flerspråkig information. Dessutom har du god erfarenhet av programmering i Python och Javaskript, arbete i både Windows och Linux/Unix baserade operativsystem samt utrycker dig väl i både tal och skrift på svenska och engelska.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av språkteknologiskt arbete med något av de nationella minoritetsspråken eller svenskt teckenspråk samt har en förståelse för svenska minoritetsspråks förutsättningar vid datalingvistiskt arbete.

Dina egenskaper

Du har god samarbetsförmåga, förmåga att arbeta självständigt, du är strukturerad, noggrann samt flexibel och lyhörd. Du är en vetgirig problemlösare och kan leverera enligt tidplan. Vi kommer lägga särskild stor vikt vid personliga egenskaper.

Övrigt

Tjänsten är en visstidsanställning under perioden september 2023 till och med december 2024 med en omfattning på 100%. Placeringen i Stockholm på Avdelningen för nationella minoriteter och svenskt teckenspråk. Resor i tjänsten kan förekomma i huvudsak till myndighetens olika kontor.

Tillträde efter överenskommelse.

Är du intresserad? Välkommen att skicka din ansökan i form av CV och personligt brev genom att registrera dig i rekryteringsverktyget.

Sista ansökningsdag är 2023-07-05.

I ditt CV ska det framgå år och månad för varje anställning samt en kort beskrivning av arbetsuppgifterna. Ladda även upp examensbevis/betyg. Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta avdelningschef Harriet Kowalski på tel. 070-220 62 28. Facklig kontaktperson är Eleonor Karman för ST på tel 070-559 96 23.

Information om jobbet

  • Heltid
  • 6 Månader eller längre
  • Vanlig anställning

Sök jobbet HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS