Kiviks marknad 400 år och framåt

Kiviks marknad privat foto

400 år lär vara lite av en vild gissning men allt sedan medeltiden, då Hansan etablerade sig i Kivik för att köpa upp, salta och röka sill för vidare försäljning ut i Europa, har köpmän samlats några dagar om hösten, för att fylla på sina magasin. Till en början skedde denna handel inne i samhället men kommersen växte för där mycket pengar byter ägare flockas driftigt folk.

Knallarna hittade dit med sina varor, vandrande musikanter underhöll och en björnförare visade sin nalles färdigheter i att dansa, slå kullerbyttor och halsa öl direkt ut buteljen. Runt artonhundratalets mitt kom den förste positivhalaren, förmodligen en Italienare och vid samma tid sökte sig de första ägarna av karuseller och gungor till marknaden.

Då blev det så trångt på gator och torg så man flyttade till Vitemölla och därefter till den nuvarande platsen mellan dessa orter. År 1866 bytte man datum till juli månad varefter det har varit sommarmarknad varje år förutom under andra världskriget och 2020 på grund av covidpandemin.

Brazil jack berättar i sina memoarer ”På mitt livs nöjesfält” från 1945.

Att inte Kiviks marknad har undsluppit mig ligger ju i öppen dag. Kivik är ju Sveriges största marknad. När vädret är vackert kan där samlas fyrtio till femtio tusen människor och de där parkerade bilarna kan också räknas i tusental. En härlig plats är det där uppe på den stora höjden, varifrån man kan se ned över Östersjön och där man till vänster har Vitaby fiskläge och till höger Kiviks by. Flera hundra tält resas däruppe, en riktig liten tältstad och där har jag varit många gånger. Marknaden varar bara två dagar, marknadsafton och marknadsdagen. Då är det liv och lust på kiviks marknad, dit kommer folk från hela Skåne, från Halland och Blekinge och till och med från Småland och sommargästerna som ligga på sommarnöje på Skånes ostkust, försummar ogärna tillfället att ta den ståtliga, brokiga scenen i ögonsikte.

Cirkus Lillebil. Foto Louise Ebbmar

Brazil var bara en av många profiler som förknippas med Kivik men även hans dotter Lillebil som varje år besökte marknaden med sin lilla ”Cirkus Lillebil” och såklart fakiren Ali ben Hassan. Men även William Arnes motorcirkus var en gäst som än idag är en återkommande attraktion, tillika med tivoliägaren Kalle Berglund vars närvaro på marknaden alltid utmärktes av dråpliga upptåg. Varietéernas stora era var sextio och sjuttiotalen då Schultz cirkusvariete´, Kakadu, Top Hat, och Boris Bravins Colorado tävlade i att vara den mest chockerande showen på Kivik. Familjerna Taikon, Kaldaras, Bessik och Demitris närvaro hörde till de obligatoriska inslagen och många passade på att få sin framtid spådd och samtidigt få lite insyn i hur Sibyllan levde i sin spännande husvagn.

En familjetillställning

Idag fladdrar inte de många varietétälten för vinden och kvällstidningarnas mittuppslag basunerar inte längre ut braskande rubriker som förfasar sig över ”Syndens Kivik”. Nu är det en familjevänlig tillställning men som ännu drar tusen knallar och cirka hundratusen besökare varje år om vädret så tillåter. Tivoliattraktionerna saknas sannerligen inte, inte heller försäljare av korgar, hundkoppel och lakritsremmar och som sagt var, William Arnes gamla motorcyklar från 1934, av märket Indian klättrar ännu på väggarna i den gamla motordromen.

Om allt detta handlar en ny grupp på Facebook. ”Kiviks Marknad 400 år och framåt” heter den. Gruppen vänder sig till alla dem som själva har varit verksamma på Kiviks marknad eller vars föräldrar och förfäder har varit det. Även de som endast varit på marknaden som besökare kan ha gott utbyte av att scrolla sig igenom de hundratals foton, filmsekvenser och historier som har delats där, historiska och nytagna. Gruppen syftar till att högtidlighålla Kiviks marknad, Skandinaviens största, och till att hylla den resandekultur som där har manifesterat sig som kanske allra tydligast. Tag bort romer, dinglare, taskspelare, knallar och göglare från Kiviks marknad och du kan lika gärna åka till Clas Olsson.

Toni Rhodin
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS