Kultur| Ralf Novak och Marie Länne Persson på Ornungastämman 7-9 augusti

Ralf & Marie foto: privat

Ornungastämman 7-9 augusti 2020

Äntligen rullar hjulen för årets Ornungastämma! 

Vi har hållit i bromsarna länge för att utarbeta den plan B som nu blir verklighet. Årets spelmansstämma är naturligtvis inställd men vi kommer genomföra flera konserter i corona-anpassad form: 

Visor, berättelser och hemligheter

Konsert & workshop livestreamad från Simonsgårdens glasveranda

Ralf Novak Rosengren – sångare och låtskrivare, traditionsbärare inom den resanderomska musiktraditionen – sång, gitarr

Marie Länne Persson – folkmusiker och balladsångerska – sång, gitarr, harpa, basgitarr

Visorna står i centrum när Ralf och Marie berättar om sitt samarbete med att undersöka och återupprätta samspelet mellan den nordiska folkmusiken och den svensk-romska resandemusiken. 

Ornungastämman har byggts upp kring den låtskatt som tecknades upp efter spelmannen Johan Albert Pettersson (1852-1937) i Ornunga. Ornungastämman drar varje år till sig spelmän och musikintresserade från stora delar av västsverige och östnorge. Ornungastämman bygger på buskspel och jam men har även konserter och dans. I år genomför vi på grund av det rådande corona-läget enbart konserter och workshops i anpassad form. Johan Albert Pettersson – spelmannen som stämman är uppbyggd kring, rörde sig under 1800-talets sista decennier mellan Ornunga och Christiania (Oslo) genom resor där han både arbetade vid järnvägen och spelade på bröllop tillsammans med ett resandefölje. Detta är grunden till att Ornungastämman har resandefolkets kultur som en återkommande programpunkt.

I år gästas vi av Ralf Novak Rosengren & Marie Länne Pärsson med deras program ”Visor, berättelser & hemligheter”, en konsert och workshop som kommer livestreamas. Vi hoppas att många vill ta del av den via skärmen, säger Jenny Gustafsson/ projektledare Ornungastämman

Drive-in-konsert med Väsen 

gå på konsert i din egen bil!

Med sitt lekfulla och fulländade samspel verkar dessa tre musiker trotsa fysikens lagar i något som förefaller vara en telepatisk kommunikation. Idag är Väsen en folkmusikens supergrupp med publik och följare långt utanför Sveriges gränser.

Kuling är förband på drive-in-konserten

Som tidigare deltagare på Sjövikskursen och Västra låtverkstan har medlemmarna i Kuling en bakgrund i västsvensk folkmusik. Med utgångspunkt i låttraditionen låter de mötet mellan fioler och saxofoner ta musiken vidare i spännande arrangemang.

Ornungasjön – Emma Johansson & Jonas Simonsson 

Med musiker på taket av en flotte och publik utspridd på stranden eller i egen båt blir detta en unik natur- och konsertupplevelse. Från vallåtsmusik, låtspel och visor till improvisationer på en mångfald av flöjter framfört två av Sveriges mest välrenommerade folkmusikflöjtister. 

Ornungastämmans konserter kommer vara tillgängliga för en begränsad livepublik samtidigt som de streamas. Resterande konserter har vi gjort om till utomhuskonserter på äldreboenden. Vi kommer dessutom genomföra en rad livestreamade workshops under helgen. 

Mer info på www.ornungastamman.se

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu